За него може да направят и филм. Самотният Джордж“ –

...
За него може да направят и филм. Самотният Джордж“ –
Коментари Харесай

Самотният Джордж: Историята на една легенда

За него може да създадат и филм. „ Самотният Джордж “ – заглавието на една драма, която ще развълнува света може би както в миналото „ Моби Дик “.

В живота на гигантската костенурка от Галапагоските острови, която безшумно напусна този свят в края на юни 2012 година, има всичко – гонене, пукотевица, благополучие, тъга и отчаяние, другарство. И гибел, само че не и давност. Защото с Джордж изчезна един цялостен тип от лицето на Земята – и ние станахме очевидци на това. Не е астероидът, който погуби динозаврите, не е епична борба за оцеляване или лов – просто гигантска слонска костенурка угасна, без да остави нито един правоприемник. И ние се примирихме с това.

Учените пресмятат, че Джордж е доживял до 100 години. Официални лица от Еквадор, чиято територия са островите Галапагос, дадоха обещание да проверяват гибелта му, тъй като слонските костенурки като него нормално доживяват до 200.

Без потомство, без каквито и да е останали живи родственици от типа му, Самотният Джордж бе

най-рядкото живо животно на планетата .

Затова се трансформира в същинска звезда.

Той е открит на остров Пинта от маджарски откривател през 1972 година Дотогава се е считало, че на този остров от дълго време към този момент няма живот, защото китоловци са уловили всички костенурки за храна.

Всъщност локални хора били на лов за кози, видели, че нещо мърда, и стреляли. Чак след това един от тях забелязал, че това не е коза, а костенурка. Бързо е открито, че е финален представител на подвида си - Chelonoidis nigra abingdoni. Закаран е на остров Санта Крус и експертите го вписват в програмата си за отглеждане. 40 години за него се грижи Фаусто Лерена, най-хубавият му другар.

„ Той беше като член на фамилията ми.

Когато ме видеше, протягаше врат и отваряше уста, като че ли да ме поздрави “, споделя 72-годишният Фаусто. Днес към този момент той е самотният.

В галапагоския парк Джордж е настанен да живее с женска костенурка от непосредствен до неговия тип, живяла в региона на вулкана Улф. Споделя с нея едно затворено пространство в продължение на 15 години. Уви, гените им не се съчетават. Яйцата, които тя снася, са неоплодени. След това съдържателите на парка го настаняват да живее и с други костенурки, от о. Еспаньола. Техните гени са по-близки до неговите, само че още веднъж не се получава.

Обещана е премия от 10 000 $

за този, който откри женска костенурка на о. Пинта, само че по този начин и няма кой да прибере парите.

Въпреки неуспеха си да остави потомство след себе си, Самотният Джордж не прекарва живота си самичък и напълно не страда от липса на внимание. Известни политици и звезди идват да се снимат с костенурката, кръстена също на звезда – на американския комедиант Джордж Гобел, който назовава себе си Самотния Джордж. Сред феновете, пристигнали на крайници при четириногото, са английският принц Чарлз, кино звездите Брат Пит и Анджелина Джоли. Тази костенурка съумява да се прочуе по целия свят. Превръща се в жива емблема на невероятната, за мнозина извънземна флора и фауна на Галапагоските острови, в миналото изследвана от Чарлз Дарвин. Става знак на парка, посещаван от 180 000 души годишно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР