За нас има четири важни и спешни въпроса за решаване

...
За нас има четири важни и спешни въпроса за решаване
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Първият и най-важен въпрос е за бюджета

„ За нас има четири значими и незабавни въпроса за решение в Народното събрание. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на консултациите при президента и продължи: „ Първият е безусловно предпочитан за коалиция “БСП за България “ - битка с инфлацията, увеличение на приходите, битка с бедността и възходящите неравенства, понижаване на цените. Вторият приоритет са законите по Плана за възобновяване и резистентност. Третият е правосъдна промяна, която най-сетне да докара до правдивост и четвъртият - напъните ни за приемане на България в Шенген. “
По думите ѝ четирите тематики са вероятни само през приемане на бюджет, тъй като всичките имат финансово изражение. „ Например законите по ПВУ биха трансформирали приходната част в бюджета, а обществената ни стратегия, на която държим, би нараснала разноските. Така че каквото и да приказваме по тези въпроси, първият и изконният е този за бюджета “, изясни тя и добави, че е било неточност на служебния кабинет предходната година да не внесе бюджет.
В момента Нинова очерта две решение на въпроса с бюджета: „ Едното е да се образува трайно болшинство, постоянно държавно управление, което да си направи бюджет. Това би бил по-правилният и елементарен път. Ако това не се случи, ние чакаме служебният кабинет да внесе бюджет и тук е огромният въпрос какъв ще бъде той “, уточни тя и напомни няколко изненадващи анонси от последните месеци - от това, че страната е във банкрут до това, че може да се вместим в недостиг под 3%, и че действителният би бил 6.6%.
Нинова изясни и нещо, което би трябвало да се изясни на обществото, а точно, че удължителният закон за бюджета важи 3 месеца, а не до края на годината. „ Тоест рискът е втората половина на годината да няма въобще бюджет “, предизвести тя.
Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че партията има кардинални позиции по бюджетната политика, без значение кой я съставлява и разяснява кои са те: „ Няма да подкрепим предложение за увеличение на налози, заледяване на приходи, лишаване на обществени придобивки и на стопански тласъци за дребния и междинния бизнес. Този напън върху бюджетния недостиг да бъде под 3%, с цел да влезем в този момент и незабавно в Еврозоната, за нас не е допустим “, безапелационна е тя.
По думите ѝ Българска социалистическа партия трайно и поредно отстоява положителните европейски практики. „ В последните няколко години най-богатите страни в Европа поддържат по-висок недостиг от 3% “, съобщи тя и даде образец с някои страни - В Белгия е 4.3%, в Италия - 8%, Франция - 4.7%, Испания - 4.8%, Гърция - 7.5%. Нинова напомни, и че след Ковид рецесията, Европейската комисия е облекчила Маастрихтските критерии и е дала опция на страните да реализират държавна помощ.
По тематиката с Плана за възобновяване и резистентност Нинова разяснява: „ Формиралото се болшинство сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се сплотиха към един лист със закони по Плана за възобновяване и резистентност. Някои от тях сме ги работили към този момент и ще подкрепим, някои няма “, съобщи тя и разкри какъв е притеснителният аспект - това съставлява лист от заглавия. „ По някои от тези закони няма никакво наличие, те занапред би трябвало да се пишат. Това изисква време и единодушие. Прогнозирам, че когато се стигне до детайлите в наличието, формиралото се болшинство към заглавията, ще има разнообразни отзиви по детайлите. Още повече, че тези закони нямат никаква финансова аргументация, каквато би трябвало да се заложи в бюджета “, сподели още тя.
От този лист със закони Българска социалистическа партия изрично няма да поддържа Закона за битка с домашното принуждение. „ В него виждаме текстове за джендър идеология при децата. Ние изчистихме същия закон от тези текстове и го внесохме през вчерашния ден “, посочи водачът на партията.
„ На тази законодателна стратегия, която те оферират, ние предлагаме независима “, съобщи тя и даде образец с значими акценти от нея: „ Минималната работна заплата, която с помощта на “БСП за България “ стана 50% от междинната, да влезе в действие от 1 юли. Става въпрос за половин милион хора, които изнемогват на минимална работна заплата и ще бъде доста мъчно да изчакат началото на 2024 година “, посочи Нинова
И продължи: „ Внесохме и няколко закона, касаещи увеличение на наказванията на пияни и дрогирани водачи. Увеличаване на наказванията и лишаване на имуществото на трафиканти на мигранти. Увеличаване на наказванията и битка с детската порнография “, уточни тя и добави, че законодателната стратегия на партията, която обгръща сериозен обществен пакет, е изчислена на 3 милиарда лв..
По тематиката със правосъдната промяна Нинова напомни, че в предишния парламент Българска социалистическа партия поддържа законите на първо четене, импортирани от служебния кабинет, само че също по този начин предизвестява да се внимава за крайния резултат. „ Ако се окаже, че сме приели противоконституционни текстове, ще предизвикаме още по-голям безпорядък “, посочи тя.
Що се отнася до болшинството водачът на Българска социалистическа партия съобщи: „ Видяхме какво се случи на първи стадий, изненадващо извънредно агонистични и двете партии. Едната основана и осъществила се като партия, поради анти-ГЕРБ позицията, в този момент откриха метод да се съберат “, разяснява тя и добави, че в случай че бъдат поканени на диалози от някой от мандатоносителите, ще създадат бързо вътрешнопартийно допитване.
„ Повече нямаме право на неуспех, политическата рецесия води до задълбочаване на икономическата рецесия, на обществените проблеми, на инфлацията “, безапелационна е Нинова е и изясни, че първостепенно е да се реши политическата рецесия.
„ Затова сме били в акция, по тази причина са ни избрали хората, с цел да подсигуряваме непоклатимост, сигурност, предвидимост и работещ парламент от 4 години. Вече има импортирани над 100 въпроса от нас към министрите от служебния кабинет. Целите, които би трябвало да си слагаме са дълго работещ парламент, постоянен кабинет, добър бюджет и бързи закони в полза на хората “, сподели още водачът на Българска социалистическа партия.
Според Нинова държавно управление на малцинството би било извънредно несигурно. „ Това значи неустановеност, неустойчивост и непредвидимост. Това в този миг за България е извънредно рисково. Сега е нужно твърдо болшинство, храброст и увереност за приемане на значими закони, с цел да тръгне напред страната и да се успокоят хората ”, безапелационна е тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР