За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, но

...
За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, но
Коментари Харесай

Австрийският канцлер пред Денков: В момента е немислимо да разширим Шенген

" За нас е немислимо сега да разтеглим Шенген, само че това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност ".   Това съобщи австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския министър председател Николай Денков, който е на еднодневно посещаване във Виена.   Двамата имаха среща на четири очи и двустранни диалози с българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова, заяви Българска телеграфна агенция.   " Шенген би трябвало да бъде поправен. Докато не е поправен, не можем да разтеглим това пространство ", добави Нехамер.    " Много сме признателни на България за всички старания и жертви, които поставя, с цел да резервира външните граници на Европейски Съюз, а по този метод и на Австрия ", означи още австрийският канцлер. 

  " Ако България и Румъния са вътре в Шенген, ще може по-ефективно да подпомогнем процесите, които желаеме да се случат в Европа, тъй като ще можем да освободим човешки и материални запаси, с цел да пазим по-добре външните граници и да се фокусираме върху тях ", съобщи министър председателят Николай Денков след срещата.    " Ще можем да понижим цената на транспорта на храни и други артикули от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа. Това значи по-ниски цени на храните, по-ниска инфлация и повече политическа непоклатимост ", съобщи министър председателят, представен от Българска телеграфна агенция. 

  На 17 ноември 2022 година със 106 гласа „ за “ и 18 „ срещу “ Народното събрание одобри декларация по отношение на присъединението на България към Шенгенското пространство, в която се декларира цялостната поддръжка за напъните на българското държавно управление да реализира решение на Съвета на Европейски Съюз за участие на България в Шенген до края на 2022 година, напомня Българска телеграфна агенция.   На 2 декември 2022 година след съвещание на държавното управление на Нидерландия министърът на външните работи Вопке Хукстра разгласи, че Нидерландия ще блокира приемането на България в Шенгенското пространство на срещата на 8 декември 2022 година, а ще поддържа приемането на Румъния и Хърватия.   Същия ден на конференция канцлерът на Австрия Карл Нехамер удостовери позицията на австрийското държавно управление, че няма да поддържа присъединението на България и Румъния на срещата на министрите на вътрешните работи и правораздаването на 8 декември 2022 година

  Шенгенското пространство подсигурява свободно придвижване на над 400 милиона европейци. То обгръща 27 страни - 23 страни членки на Европейския съюз, и четири асоциирани страни - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Външната граница на страните от Шенгенското пространство е над 50 000 км, като обгръща стотици летищни, морски и сухопътни гранични контролно-пропускателни пунктове.   Споразумението от Шенген е подписано на 14 юни 1985 година в Шенген в Люксембург, намиращ се на границата с Франция и Германия, от пет от тогавашните 10 страни членки на Европейската общественост – Белгия, Нидерландия, Люксембург, Франция и Германия, за унищожаване на контрола на общите граници и свободно придвижване на жителите сред подписалите го страни.       
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР