За намеренията на все още неназован кръг от управленци Ви

...
За намеренията на все още неназован кръг от управленци Ви
Коментари Харесай

Ексклузивно в kliuki.net! Кой иска да приватизира софийските гробища? Част втора

За желанията на към момента неназован кръг от управленци Ви информирахме в предходния репортаж на “Свободно слово ” по тематиката. Материалът провокира същинска стихия от нови сигнали на публицистичната ни поща. Информация, чиято меродавност сега ревизираме гласи, че е в ход интензивно мероприятие за дискредитиране и премахване от служба на актуалното управление на общинското дружество в лицето на директорката Яна Паскалева и заместника й Димитър Хаджикотев, тъй като с дейностите си от последните няколко години те са засегнали голям брой ползи на знакови “добре облечени ” предприемачи. А хора като тях знаят по какъв начин да отмъщават.

 

Възлагането на всички действия на централните гробища към този момент минава наложително през публични поръчки. Търговете се изготвят и разпореждат напълно от Столична община - там се написа документите, там се играят състезанията и още веднъж там се избират фирмите-победители. Накратко - гробищните шефове нямат допир с избора на реализатори. А поръчките са сладки - за десетки милиони на годишна база.

 

След като предизвестията в мафиотски жанр под форма на счупена урна с прахуляк от труп в колата на гробищната шефка Яна Паскалева и поругаването на безконечния дом на татко й не са дали упования резултат, в този момент трябвало да започва медийна акция по очернянето й.

 

Като гарант подателите на сигнала спрягат имена на няколко лица от ъндърграунда, които преди време прокуратурата свърза с избрана политическа мощ. Въпреки, че този стадий се въздържаме да назоваваме имена, можем единствено да загатнем, че става дума за наследниците на разположение, което беше показно разстреляно преди шест месеца в чужбина, дружно със брачната половинка си - известна манекенка.

 

Както казахме и преди - бизнесът със гибел е един от най-доходоносните и надвишава по доходност този с боклука, както и наркоразпространението. Дали избрани мафиотски кръгове не са се полакомили да сложат ръка на траурните действия, занапред следва да изясняваме.

 

През последните седмици пък камерите в гробищния парк са засекли човек, представящ се за публицист, който обикалял парцелите с камера и раздавал по 100 лева на инцидентно срещнати служащи от ромски генезис с молба да му дават уличаваща информация за Яна Паскалева.

 

Дали в тази връзка или напълно инцидентно, в края на м. ноември т.г., по една от огромните национални малките екрани бе излъчен репортаж за отвратителни по своя темперамент действия на централните гробища. Там бе показано по какъв начин гробарят Борислав Методиев, за който редакцията ни научи, че е бил изключително непосредствен както със скандалната някогашна шефка Райна Божичкова, по този начин и с дисциплинарно уволнения някогашен зам.-директор Стефан Дачев, изнудва наскърбен да си купи нелегално гроб. Прочее името на Методиев е известно на органите от ул.  “6-ти септември ”, т.к против него в годините са подавани голям брой тъжби от жители. Защо не се е стигнало до реализации от страна на Министерство на вътрешните работи, можем единствено да гадаем.

 

Сякаш като по поръчка, тъкмо с идването на телевизионния екип на частната национална телевизия, група клошари, прехранващи се с милостиня и обири около гробищата, стартират да гърмят пиратки зад фургона на служащите. Тв-кадрите с дим и гърмеж са впечатляващи, а внушението е, че на това свято за живи и мъртви място, царува безотговорност. “Гробарите си провеждат заря ”, възкликва репортерката, а десетки други медии услужливо препечатват материала. Тук е мястото да отбележим, че за всичките 1000 дка парк, общината е отпуснала единствено петима общи служащи. Излишно е да споделяме, че поради спецификата на работа, претендентите са най-вече представители на най-маргинализираните групи в обществото. Заплащането също е като “за Бог да елементарни ”. Желаещи да съпровождат покойника по последния му път съвсем няма. Наема се безусловно “каквото пристигна ”.

 

Въпреки, че нарочените за лобисти на траурната мафия Божичкова и Дачев са към този момент отстранени от служба, злоупотребите и откровените гаври със гибелта към момента са част от всекидневието на Централните софийски гробища, въпреки да се правят на ниско равнище - най-много от гробари, назначени по времето на уволнените шефове. Повод за тъжната репортерска аудиенция на журналиста от “Свободно слово ” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков дадоха точно материалите в разнообразни медии, твърдящи, че работещите на централните софийски гробища са забъркани в меко казано скандални практики. Сред тях са търговия с гробни места, рекет, изнудване и изказвания за обрани покойници. Потресени от прочетеното взехме решение персонално да проверим каква е истината.

 

Може ли гробокопач да рекетира околните на заровена софиянка с 3 хил.лв., с цел да му се “запази ” гроб? Такъв сигнал е подал до една от огромните частни национални малките екрани жителят Галин Цоков. Той твърди, че служащият Борислав Методиев е изискал сумата с цел да му резервира приживе място до това на майка му, в противоположен случай щял да извика екскаватор и да поругае покойницата. Срещу парите Галин щял да получи документ, че мястото е “запазено ”. Зам.-директорът на Централни софийски гробища Димитър Хаджикотев, който нашият екип посети ненадейно и без предварителна спогодба с пресцентъра на Столична община обясни, че гробарят е уволнен дисциплинарно, а дейностите му са съизмерими с тези на телефонните измамници, които натрупат пачки върху тъгата на хората. Дори гробокопачът да беше взел пари, запазването на място е невероятно. “Никой не може да Ви издаде подобен документ - нито аз, нито директорката ”, безапелационен е той. “Няма по какъв начин да се издаде подобен документ. Не съществува термина “запазване на гробно място ” приживе ”, удостовери и директорката Яна Паскалева. Тя развенча и клеветите, че на доста гробни места съзнателно се смъкват отличителните знаци - кръстове, плочи и така нататък, за наподобяват те неподдържани и в следствие да се препродадат на нови притежатели. “За множеството гробове е заплатена такса за безконечни времена и ние нямаме права върху тях. Правото е на наследниците ”.

 

Таксата за право на прилагане на гроб за безконечни времена в Централни гробища е 570 лева, сочи формалният ценоразпис. Въпреки това, наша инспекция откри, че на черно цената през частните погребални организации върви сред 3 и 5 хил.лв., тъй като местата в София са ъгъл. 

 

Друг прийом на гробищната мафия да скубе пари е с нарочното разрушение на монументи. Точно както с гроба на бащата на Паскалева, неиндифицирани лица по тъмни доби “разклащат ” или чупят част от плочата, а на другия ден чиновници на каменоделски компании (част от които свързани с общинските съветници от Вътрешна македонска революционна организация, за които разказахме в първата част на това разследване), притискат опечалените - най-често възрастни дами, да им дадат последните си пари с цел да я възстановят. Фактът, че в някои от парцелите няма електричество и охранителни камери, ги улеснява неимоверно. А хората си заплащат “като попове ”. Грозната процедура е разцъфтявала по времето на Божичкова и Дачев.

 

Настоящата директорка е намерила позволение - подписан е контракт с общинската охранителна компания “Егида ”, която за своя сметка е длъжна да възвърне поругания гроб в първичния му тип, без наследниците да заплащат нито лев. Единственото изискване е потърпевшите да пуснат тъжба в администрацията. Тя сподели пред камерата ни класьорите със сигнали от жители, опровергавайки анонимните доноси, че те се хвърлят в коша и управлението остава глухо за терзанията и болката на опечалените. “Голяма част от покойниците и техните близки са вярващи християни. Аз също съм надълбоко вярваща и не мога да позволи подигравка с тъгата и гибелта ”, показа Паскалева.

 

За по-голямо облекчение, на входа на гробищния парк се раздават флайери, призоваващи посетителите да не се поддават на рекет. Престъпленията са намалели, само че не стопират. Хаджикотев и Паскалева акцентираха неналичието на законова уредба на гробищните паркове като улесняващ нарушителите фактор. “Статутът ни е същият като на Борисовата градина ”, споделя зам.-директорът. Всеки е свободен да пристигна на гробищата и няма кой да го спре. Това разрешава на уволнени гробари и на хора, осъждани за измами и рекет да влизат гладко и да мародерстват живи и мъртви. Охраната е безсилна пред законовия вакуум.

 

Като печално завещание от ръководството си някогашните управления са оставили друга гнусна и скверна процедура - поругаване на тленни остатъци и пласиране на облеклата им в магазини за втора ръка. През 2014 година, по отчет на зам.-директора Хаджикотев, е било направено претършуване в работното помещение на аранжор (бел.ред.: чиновник, подготвящ погребенията), където са открити купища одежди, бижута, полезности, в това число и генералска униформа, явно свалени от покойници. Доказателство за това били множеството чифтове обувки с разнообразни размери - от 36 до 46. Работникът обаче е заявил, че това са негови персонални движимости. Разминава се с неодобрение, само че остава на работа. Описът и снимковите материали към този момент са в прокуратурата. За да ограничи сходна подигравка, още с назначението си Яна Паскалева е въвела протоколи, където околните заявяват, че предават тленните остатъци без скъпоценности, златни зъби и други апетитни за мародерите движимости.

 

Какво обаче се случва на територията на частния крематориум и дали техните чиновници също по този начин добросъвестно наблюдават да няма подигравка с трупове, директорката няма пълномощия да ревизира. В сигналите до малкия екран са разказани точно такива проблеми, в това число по какъв начин преди кремация авансово платените скъпи ковчези се заменят с талашитени, а златни зъби се изтръгват с касапска свирепост и се претопяват. Там обаче се разпореждат частниците, на които Стефан Софиянски го продава за семплата сума от 40 хил.лв., а институционален надзор съвсем няма. Хората пишат тъжби до гробищната шефка, само че тя също е безсилна да ревизира частния крематориум. Дали сходна мръсна търговия не е също измежду претекстовете за бъдещата приватизация и на централните гробища - можем единствено да гадаем.

 

За да се уверим, че казаното от управлението е истина, взехме решение персонално да проследим какъв е последният път на един мъртвец на Централните софийски гробища. Той стартира в аранжорната, където бива квалифициран за тъжното сбогувате с околните си.

В реалност там нямаше и помен от присвоени бижута, украшения или облекла на покойници, както се твърди в сигналите. След като умрелият бива квалифициран за последно довиждане, по отношение на последната му воля, неговият път продължава или към крематориума, или към гробищния парк, като се уверихме персонално, че след обредите, пособията не се препродават или употребяват за различен мъртвец.

 

Въпреки че от управлението на гробищния парк, отхвърлиха да разкрият имената на общинските съветници, които по този начин неистово ги бомбардират със сигнали и кошаревски очевидци, то нашата информация сподели че единствените прекалено заинтригувани от тематиката са тези от Вътрешна македонска революционна организация.

 

Що се отнася до изказванията на частната национална телевизия, излъчила репортажа, че прокуратурата се е самосезирала по случая с Галин Цоков, то и това се оказа… неистина. С огромна изненада установихме, че институцията е сезирана не от какъв да е, а от журналистката на медията Вероника Димитрова, работила по жалбата на лицето Галин Цоков. Каква е подбудата да се лъже за сходно нещо и какви ползи стоят зад това, към този момент можем единствено да гадаем, а равносметката оставяме на вас.

 

На въпрос към директорката Яна Паскалева дали заканите за живота й и вандализма ще я откажат от борбата да резервира гробищата общински и налични за софиянци, отговорът й беше безапелационен - “Не ”.

 

Какво още видяхме при визитата си на мястото, където животът и гибелта си дават среща, гледайте в репортажа на “Свободно слово ”.

Автор: crimesbg.com

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР