За мое съжаление и за съжаление на целия български народ,

...
За мое съжаление и за съжаление на целия български народ,
Коментари Харесай

Зеленчукопроизводител: Високата цена на плодовете и зеленчуците е заради влизането ни в ЕС

" За мое страдание и за жалост на целия български народ, в този момент обстановката с плодовете и зеленчуците, които са създадени у нас и се оферират на нашия пазар, е сред 0,5% и 1%. Даже мисля, че като споделям 1%, считам че тази информация не е вярна ", това съобщи Георги Василев от Асоциация " Български пипер " пред " Евроком ".

Българските производители на плодове и зеленчуци нямат никакво отношение към цената в магазините все още, продължи той.

Потреблението на зеленчуци и плодове спадна с към 40-45% поради високите цени, които се образуваха на дребно, само че всяка крушка си има опашка.

Първата и най-голяма причина за високата цена на плодовете и зеленчуците е влизането на България в Европейския съюз. Ние не бяхме готови за влизане в Европейски Съюз. Ако ни създадат стрес тест на селското стопанство дали сме подготвени да влезем в Европейски Съюз, ние няма да го издържим, съобщи Василев.

Не можем да отговорим на условията на Европейския съюз, към които се стремим през последните 16 години.

Не отговаряме на условието да имаме пазарна стопанска система. В България сега няма пазарна стопанска система, тъй като един най-важните апостолати е, че търсенето дава отговор на предлагането. Цената, с цел да е обективна - тя би трябвало да мине през борса, безапелационен беше представителят на Аоциация " Български пипер ".

Навсякъде в Европейския съюз продуктът не може, неразрешено е от производителя, да отиде непосредствено при търговеца или преработвателя. Трябва да мине през борса, с цел да получи обективна цена, сподели още Василев.

В Европейски Съюз има построени групи производители или тъй наречените " кооперации ", къде членуват сред 37 000 и 57 000 производители, посочи той.

На годишна база, създадените у нас зеленчуци, предлагани на пазара са към 15-20%.

Според него от съветските оранжерии могат да бъдат закупени 4-5 пъти по-евтини зеленчуци, в сравнение с от тези в Гърция и Турция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР