За месец май 2023 г. Инспекция по труда Враца е

...
За месец май 2023 г. Инспекция по труда Враца е
Коментари Харесай

Инспекцията по труда във Враца е констатирала 606 нарушения през м. май 2023 г.

За месец май 2023 година Инспекция по труда Враца е установила 606 нарушавания, от които едноза неизпълнени наставления.

В резултат на осъществените през интервала инспекции и за премахване на установените нарушавания от инспекторите по труда, са дадени 567. наложителни за осъществяване наставления.

Една машина е спряна от работа, а 7 паботни места са спреви. Отстранени от работа са 4-ма души.

Потърсена е административнонаказателна отговорност от нарушителите:

Съставени актове за административни нарушавания – 27 бр. (за работа без трудов контракт - 15 бр.) за 32000 лева

- Издадени наказателни постановления за остарял интервал – 8 бр. за обща сума от 9300 лева

Инспекцията по труда не е взела участие в следствието на тежки трудови злополуки.

Благодарение намесата на Д „ Инспекция по труда “ Враца понижава броят на компаниите, които забавят изплащането на трудовите хонорари.

За интервала са изплатени забавени заплати за остарял интервал в размер на 15 000 лева

Работниците и чиновниците могат да ревизират каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки по какъв начин да реагират в такива случаи посредством създадения от Инспекцията по труда специфичен програмен продукт. Той съставлява въпросник, който прави оценка риска от недеклариран труд в другите му посоки – работа без трудов контракт или при фиктивни условия, нерегламентирани заплащания, застрашени ли са животът и здравето на работещите и други Софтуерът е основан по трансграничния план „ Сътрудничество за почтени условия на труд “ („ Cooperation for decent work “), финансиран от Фонда за двустранни връзки по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. Инструментът за самокритика е свободно наличен на уеб страницата на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, която е сътрудник по плана, на адрес https://www.gli.government.bg/udw/

Осигурен е и директен път към него посредством банера „ Провери дали работиш недекларирано “.

До него, както и до други осведомителни материали, ориентирани към изгодите от декларирането на труда, достъп е обезпечен посредством секцията „ Дейност “, графа „ Проекти “ –Проект DFPO-1.002-0002-C01 „ Сътрудничество за почтени условия на труд “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР