За мен новият ресор на българския еврокомисар Мария Габриел е

...
За мен новият ресор на българския еврокомисар Мария Габриел е
Коментари Харесай

Антоанета Христова: Новият ресор на българския еврокомисар е може би най-трудният

За мен новият сектор на българския еврокомисар Мария Габриел е може би най-трудният, само че и опция да се ориентираме в целите на Европейския съюз. Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия политическият психолог Антоанета Христова, откакто по-рано през днешния ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показа новите еврокомисари. Страната ни получава ресора за нововъведенията и младежта.

Дали е равносилен ресорът, зависи от степента на въздействие и от финансовите запаси, с които ще разполага, добави Христова.

Образованието е тематика за всяка една страна членка. Досега тази тематика доста малко е била синхронизирана в общоевропейска рамка. Затова ще е доста мъчно да си комисар в сфера, която не е контролирана. Ключовата дума е качество на образованието, уточни политическият психолог.

От позиция на стандартите на Европейската комисия се допуска, че комисар, който е бил към този момент комисар, ще получи сектор с повече запаси от предходния. Сегашният сектор е извънредно съвременен, който допуска доста благоприятни условия да се прави политика и да се въздейства върху разбирането на младежите за Европа. Регулирането на сферата би трябвало да стане с косвени механизми и с въздействие, сподели политическият анализатор Росен Карадимов.

Прави се доста сериозен опит да се направи политически баланс и да се очертае ново лице на Европейската комисия – доста по-човешко. Това е пътят да се върне доверието в европейските институции, добави той.

В отговор на въпрос Карадимов сподели, че няма пояснение за радикално променената позиция на премиера Борисов за влизането на България в Шенген. Не знам и за какво това се прави без решение на Народното събрание, уточни политическият анализатор.

Всички чакаме по-ясно пояснение от премиера. Темата Шенген постоянно е била обвързвана със опозиция и бариери. Може би има нещо по трасето, което е известно на премиера, а на нас не, по тази причина чакам повече пояснения, съобщи Антоанета Христова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР