За медиите проблемът с определянето на достоверността на визуалната информация

...
За медиите проблемът с определянето на достоверността на визуалната информация
Коментари Харесай

Японските производители на фотоапарати ще въведат цифрови подписи в изображенията, за да се предпазят от фалшиви снимки

За медиите казусът с определянето на достоверността на образната информация се трансформира в главен приоритет, защото броят на хората, които желаят да манипулират информацията, се усилва, а качеството на подправените изображения се покачва. Японските производители на фотоапарати се стремят да лимитират разпространяването на имитации посредством въвеждането на цифрови подписи.

Това оповестява Nikkei Asian Review, като загатва съществуването на съответните планове в Nikon, Sony и Canon. Производителите на професионално фотографско съоръжение се стремят да основат технология за отбрана на изображенията с вграден дигитален автограф, който би могъл да бъде разпознат от огромните осведомителни организации, с които фотографите си сътрудничат. Цифровият автограф, съгласно разработчиците, ще съдържа информация освен за датата и часа на фотографията, само че и за местоположението на фотоапарата и създателя.

Консорциум от участници в бранша, към който се причислиха производители на фотооборудване, започва Verify – безвъзмездна онлайн услуга за инспекция на достоверността на фотоси. Чрез качването на кадър в нея може да се извлече информацията, съдържаща се в цифровия автограф, в случай че фотографията е направена със съответното съоръжение и е достоверна. Тройка японски компании управляват почти 90 % от пазара на цифрови фотоапарати, тъй че присъединяване им в самодейността автоматизирано подсигурява използването на съответния промишлен стандарт. Онлайн услугата ще може да разпознава изображенията, основани благодарение на изкуствен интелект, като ненадеждни.

През пролетта на 2024 година Sony ще стартира да внедрява поддръжка на цифрови подписи посредством актуализация на фърмуера за три фамилии от своите безогледални професионални фотоапарати. Компанията възнамерява да вкара сходна технология и за видео. Японската компания към този момент е тествала този способ за установяване на достоверността на изображения с Associated Press през октомври тази година.

Canon ще показа първите си фотоапарати с поддръжка на дигитален автограф напролет на 2024 година и също по този начин работи по въвеждането на технологията в региона на обработката на видео. От 2019 година Canon организира своите проучвания в тази област взаимно с академичната общественост и Thomson Reuters. Компанията пусна и приложение, което може да дефинира дали дадена фотография е направена от човек или е основана благодарение на изкуствен интелект. Индустрията на осведомителните технологии също има свои решения за битка с фалшификатите. През август тази година Гугъл показа инструмент, който прибавя невидими водни знаци към изображения, основани благодарение на системи с изкуствен интелект. През 2022 година Intel също предложи стратегия за разбор на достоверността на фотоси. Hitachi работи по онлайн система за биометрична автентификация, която мъчно може да бъде заблудена с подправени изображения и видеоклипове.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР