За масово изтегляне на членове на протурски милиции от Нагорни

...
За масово изтегляне на членове на протурски милиции от Нагорни
Коментари Харесай

Изход на протурски бойци от Нагорни Карабах?

За всеобщо евакуиране на членове на протурски милиции от Нагорни Карабах заяви АП.

Според основана в Лондон неправителствена организация съвсем хиляда бойци на подкрепяни от Анкара паравоенни формирования са се върнали от кавказкия район в Сирия.

"По време на последните бойни дейности в Нагорни Карабах (27 септември – 9 ноември 2020 г.) Турция е изпратила в помощ на Азербайджан съвсем 1300 бойци. От тях към 290 са починали ", е споделил ръководителят на Сирийската обсерватория по правата на индивида Рами Абдел Рахман.

Според думите на шефа на организацията връщането е ставало на няколко стадия и е могло да се съпостави с историята от книгата от Библията "Изход " (разказваща за бягството на евреите от Египет).

"Такова всеобщо придвижване на хора не е било записано в границите на последното десетилетие ", е коментирал Рахман.

Тази есен Ереван и арменските отцепници в Нагорни Карабах (юридически под властта на Азербайджан) са обвинили Турция в изпращането на членове на милиции от Сирия към бойните полета в Кавказ.

От външното министерство в Баку са декларирали, че на страната на арменците също са се биели хора, пристигнали от Сирия. Според представител на дипломатическата централа на Азербайджан ставало е дума за представители на арменското малцинство в страната в Близкия изток.

По данни на министерството на диаспората на Ереван през 2019 година в Сирия (с население към 17 милиона души) е имало почти 100 000 арменци.

На 10 ноември 2020 година президентите на Русия Владимир Путин и Азербайджан Илхам Алиев и арменският министър председател Никол Пашинян са подписали съглашение за помирение.

Враждуващите страни са се договорили да прекратят неотложно бойните дейности, да стартират замяна на пленници и на телата на починалите. По силата на документа в региона са били дислоцирани съветски мироопазващи сили.

Конфликтът сред Баку и Ереван е почнал през февруари 1988 година. Тогава Нагорнокарабахската самостоятелна област (населена най-вече с арменци) е оповестила за излизането си от Азербайджанската руска социалистическа република.

В началото на 90-те години на предишния век е избухнала война сред Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела към 30 000 жертви. След военния спор в интервала 1992-1994 година Азербайджан де факто е изгубил надзор над региона.

През 2016 година тежки сражения за малко не са прераснали в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се е стигнало до смъртоносни боеве в региона на границата, а от 27 септември 2020 година регионът още веднъж е станал сцена на конфликти, прекъснати със съглашението от ноември.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР