За Макао и неговият основен бизнес - хазарта, в пълна

...
За Макао и неговият основен бизнес - хазарта, в пълна
Коментари Харесай

Казината в Макао са изправени пред трудна година

За Макао и неговият главен бизнес - хазарта, в цялостна мощ важи известната българска сентенция " Нова година – нов шанс ". Най-големият хазартен център в света, изпреварващ до неотдавна като размер на търговията даже световноизвестния Лас Вегас, стартира годината с нови правила. Според тях казината в града със специфичен статут ще би трябвало да работят със съкратени десетгодишни лицензи, а също така да вършат от ден на ден вложения, които не се свързани с хазарта, споделя Ройтерс.

През последните 20 години шестте основни оператора на
казината в Макао - " Сендс Чайна " (Sands China), " Уин Макао " (Wynn Macau), " Ем Джи Ем Чайна " (MGM China), " Галакси ентъртейнмънт " (Galaxy Entertainment), " Мелко ризортс " (Melco Resorts) и " Ес Джи Ем холдингс " (SJM Holdings) изляха милиарди долари от облагите си в специфичния административен регион на Китай и трансфораха дребното рибарско населено място в блестящ и първокласен град.

Съкратените контракти идват в неуместно време. Ограниченията, наложени поради пандемията през последните три години, трагично понижиха приходите от
хазарт в Макао, а 2022 година беше най-лошата година въобще от началото на този бизнес в града. Казината натрупаха съществени задължения, а операторите им са подложени на все по-строг държавен надзор и контрол над активността им. Разхлабването на рестриктивните мерки през декември даде вяра, че нещата може и да потръгнат, само че пък беше съпроводено с внезапен скок на новозаразените, в това число и измежду чиновниците на казината.

Хазартният бизнес на Макао се е заел да влага към 15 милиарда $ в Макао през идващите 10 години, като 90 на 100 от тези средства би трябвало да бъдат вложени в друга активност.

Но на операторите на
казина ще им бъде мъчно да стартират да печелят от своите неигрови инициативи, като се има поради целия насъбран горчив опит след 2001 година, когато някогашната португалска колония либерализира хазарта, настояват бизнес ръководители и анализатори.

Приходите от нехазартен бизнес, които възлизаха на към 5 на 100 от тези на хазартния преди експлоадирането на пандемията, би трябвало да се усилят до над 30 на 100 за десетилетие, показва Бен Ли, създател на консултантската компания " АйГеймикс " (IGamiX).

" За последните 20 години нито един от операторите на
казина не съумя да направи някакъв сериозен пробив отвън хазарта. За разлика от модела в Лас Вегас неигровият бизнес в Азия не носи същия марж на облага, защото потребителските настройки тук са много по-различни ", споделя Ли. По думите му " Сендс ", " Галакси " и " Мелко " евентуално ще се оправят с диверсификацията по-добре от съперниците си.

По традиция посетителите на Макао са мъже на възраст към и над 30 години. През последните години обаче от ден на ден млади фамилии и дами посещават града, който е единственото място в Китай, където
залаганията в казина са позволени.

През декември, откакто официално получиха новите си десетгодишни контракти, операторите на
казината показаха и своите проекти за вложения отвън хазарта, включващи покрити плувни басейни, спа центрове, изложбени зали и даже огромен парк по сходство на известната сингапурска ботаническа перла " Градините край залива " (Gardens by the Bay).

В момента нехазартните атракции на Макао са най-вече в областта на търговията на дребно и ресторантьорството с някои дребни изключения. " Мелко ", да вземем за пример, разполага с нощни клубове, " Галакси " - с кинокомплекс, а " Сандс " - с изложбена зала и парцели в парижки и венециански жанр.

Но всичко това бледнее спрямо Лас Вегас, където се оферират всевъзможни занимания 24 часа в денонощието и където се стигат хора от целия свят. За съпоставяне над 90 % от посетителите на Макао идват от Китай, което принуди управляващите да изискат от операторите по силата на новите им контракти да намерят способи да привлекат задгранични туристи.

Новите правила също така плануват операторите на
казината постоянно да показват на управляващите развиването на капиталовите си планове, цената на направените вложения и интервала на осъществяването им.

Засиленият регулаторен контрол идва, откакто
казината в Макао внезапно усилиха равнищата на задълженията си по отношение на 2019 година През 2022 година чистите им задължения се учетвориха до 23 милиарда $, а до края на 2023 година може да покачат още до 24 милиарда $, съгласно оценки на " Морган Стенли " (Morgan Stanley).

Пред
казината стоят и други провокации. Връзката на Макао с интернационалните пазари е слаба към напълно изчезнала, инфраструктурата на града е остаряла, а опитният личен състав не доближава. В допълнение локалните управляващи понесоха унищожителни рецензии за ръководството на коронавирус рецесията, което съществено накърни репутацията на града.

Транспортът също основава съществени проблеми. Макао съвсем няма въздушни връзки с евентуални пазари отвън Китай, а самият град не е приспособен за напредване на огромни групи хора, споделя Дейвид Грийн, началник на консултантската компания в областта на
хазарта " Нюпейдж " (Newpage).

" Няма признаци, че държавното управление има намерение да се оправи с тези недостатъци. Като се има поради обичайно неприятното ръководство на публичните каузи, това оставя концесионерите с минимални благоприятни условия да предложат нещо същински положително на своите посетители ", споделя той. 

Липсата на свободни площи в допълнение забавя развиването, а по този начин Макао не може да се пребори с конкуренцията на Хонконг, Сингапур и даже континентален Китай във връзка с провеждането на конференции, изложения и други сходни събития.

Алидад Таш, който работи на високи мениджърски постове в
казината в Макао от 2006 година, а сега управлява консултантската компания " 2нт8 " (2nt8), показва, че най-голямото предизвикателство за града е фактът, че китайците от вътрешността на страната към този момент имат достъп до молове, конгресни центрове, заведения за хранене и изложбени зали в личните си градове. " Те не престават да идват в Макао поради единственото нещо, което тук е законно, а в останалите елементи на Китай не - хазарта ". 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР