За лято 2023 г. готвим програма за ученици с посещение

...
За лято 2023 г. готвим програма за ученици с посещение
Коментари Харесай

Деца тръгват по Чудесата. Проф. Модева с план за културния туризъм

За лято 2023 година готвим стратегия за възпитаници с посещаване на забележителностите ни Важно е страната да има сътрудник в лицето на представителна браншова организация От 1 юни до 25 юли 2022 година регистрациите в местата за настаняване надвишават 1,8 млн. Реализираме 25 рекламни акции на непознати пазари Включихме историческото завещание в общия рекламен микс за България, споделя проф. Мариела Модева, заместник-министър на туризма
- Проф. Модева, като специалист по запазване на паметниците на културата и културно-историческото завещание и като заместник-министър на туризма, каква е Вашата визия за развиването на културния туризъм у нас?

- България да се трансформира в разпознаваема дестинация за културен туризъм с отличителна еднаквост, в която културните запаси (в това число изкуство, архитектура, историческо, културно и кулинарно завещание, литература, музика, творчество и жива просвета на общността с нейния метод на живот, ценностна система, вярвания и традиции) са уважавани, съхранявани, опазвани и ръководени стабилно, взаимно с локалните общности, създавайки обществени, екологични и стопански изгоди за всички заинтригувани страни. Тази визия е заложена в създадения План за развиване на културния туризъм.

- Какво би трябвало да се направи, с цел да стане нашето културно-историческо завещание по-разпознаваемо, по-известно освен по света, само че и в България, както и по-достъпно за туристите?

- Повишаване на известността и информираността за България като дестинация за културен туризъм; увеличение на каузи на визитите на чужденци и пътуванията на българи в България за културен туризъм; увеличение на продължителността на престоя и разноските при посещения/ пътувания за културен туризъм в дестинацията; повишение на удовлетвореността от прекарването за културен туризъм на територията на страната. Много значима е и рекламата. Включихме културния туризъм в общия рекламен микс.

- Каква би трябвало да е рекламата? Във Ваши изявленията говорите и за така наречен " мека дипломация ". Какво значи това?

- Това значи интензивно да промотираме нашата просвета, полезности и благоприятни условия за културен туризъм в страната. Можем да употребяваме положителни практики, както от страните членки на Европейски Съюз, по този начин и отвън Европа, където обичайно се създават тактики и културни, езикови и университетски стратегии и начинания, които датират от десетилетия. За сегашния летен сезон още от месец април стартираха и се осъществят огромни акции, както в международни телевизионни медии и цифровите им платформи, по този начин и по национални канали на водещите за страната ни пазари като Австрия, Англия, Германия, Дания, Естония, Израел, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Република Северна Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Франция, Хърватия, Чехия, Швеция. При актуалните акции се ползва качествено нов метод, който е ориентиран към метода на пазаруване на реклама на целеви пазари - авансово заложени параметри за реализиране на избрани цели, както и оптимално таргетиране и ангажиране на аудиторията. Към момента фокусът е обсегът на акциите (reach - рийч) във водещи национални телевизионни медии на целеви и перспективни пазари за промотиране на летен сезон 2022 година По този метод се подсигурява даден най-малко от аудиторията, който да бъде доближат в границите на заложения интервал. Основните таргет групи са на възраст сред 18 и 60 година, като се регистрират спецификите на всеки обособен пазар. Реализираме към 25 акции на непознати пазари.

- Имате ли данни кои от задграничните туристи, идващи у нас, демонстрират максимален интерес към културно-историческото ни завещание?

- От общия брой туристи, към 20% се интересуват от културен туризъм. Обичайно това са хора в по-зряла възраст, с по-добър веществен статус, съответни познавателни потребности и подготвеност да посетят повече от един обект на културното завещание, привлечени са от културни събития, да вземем за пример музикални и театрални постановки, както и от артефактите в музеите и библиотеките. Като страни - основно от прилежащите на България страни, Испания, Израел, Англия, Съединени американски щати и други

- Как страната в лицето на министерството на туризма може да подкрепи по-активно запознаване и повече визити на музеи и културни монументи от страна на подрастващите?

- Подготвяме нова стратегия за лято 2023 година, особено за възпитаници, които ще могат да посещават националните забележителности проведено, която стратегия може да се комбинира със съществуващата " Отново дружно " на МОН и за която има доста позитивни оценки от страна на туроператорите, които са профилирани в ученическия и юношески туризъм.

- Как гледате на опцията за активизиране на обмена сред музеите? На полемиката на " Стандарт " за първи път бе подписан меморандум за взаимна активност сред РИМ в Кърджали, Хасково и Смолян.

- Много позитивен образец, тъй като по този метод се основават условия за консолидиране на напъните да се притеглят повече туристи и за представянето на културни направления.

- Проф. Николай Овчаров сигнализира за орязани пари за археология за тази година поради министерството на културата. Има ли развиване по тематиката?

- Този въпрос е от компетентността на министерство на културата. Ние от министерство на туризма популяризираме най-популярните археологически обекти и включваме културния туризъм в общия микс на рекламата на дестинация България като се стремим да достигнем по-висок обсег на целевата публика, най-малко 20%. Подкрепихме с нарочни писма до министрите на културата и на финансите опцията да бъдат финансирани обектите, за които приказва проф. Овчаров.

- В министерството на туризма най-ясно и отчетливо проличава запазването на  приемствеността сред постоянния и служебния кабинет, една от аргументите за това е, че двамата заместник-министри резервират постовете си. Кои са започнатите планове, които ще продължите да развивате и в служебното държавно управление?

- Продължаваме да популяризираме България като целогодишна дестинация с благоприятни условия за морски, планински, само че и редица профилирани типове туризъм като културен, спа, здравен, конгресен; осъществяваме поетите задължения по линия на интернационалните организации като СОТ /ще бъдем хазаин на 68-та сесия на Регионална комисия Европа през 2023 г./, изпълняваме критериите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, повишихме статута си от посетител на участник в Комитета по туризъм, дейни сме и по линия на Европейската туристическа комисия, сътрудничим си с посолствата на редица страни, с сектора, локалната власт и всички заинтригувани страни за модернизиране на туристическия артикул, дигитализацията на туризма и устойчивото развиване на дестинация България. Продължаваме напъните за основаване на Гаранционен фонд и Единна туристическа организация.

- Един от плановете, по който работите, е основаването на единна браншова организация. Защо е нужно това, каква би трябвало да бъде организацията и какви са мненията на туристическия отрасъл?

- Стартиралите старания за основаването на Единна туристическа организация ще продължат със основаването на Работна група. Важно е страната да има сътрудник в лицето на една такава представителна организация и да обединим напъните си както за решение на настоящи проблеми в туризма, по този начин и в по-стратегически проект за реализация на дълготрайни политики. Очакваме да намерим най-подходящия модел въз основата на деен разговор с към този момент съществуващите организации и като употребяваме опита на други страни-членки на Европейския съюз.

- Каква е Вашата оценка за летния сезон 2022, който е в разгара си?

- Сезонът върви добре като се имат поради всички условия, свързани с разпространяването на ковид, войната, която се води от Русия с Украйна, икономическите условия. Данните демонстрират по-добър сезон от този през 2021 година За интервала 1 юни - 25 юли 2022 година общият брой туристически регистрации в местата за настаняване надвишава 1,8 млн. Вътрешният пазар е водещ с над 990 хиляди регистрации на българи в местата за настаняване,  следван от пазари Румъния - над 260 хиляди, Полша -  над 98 хиляди, Германия - над 70 хиляди, Чехия - над 56 хиляди, Англия - над 50 хиляди, Израел - над 33 хиляди, Молдова - над 29 хил.Очакваме, че летен сезон 2022 година ще приключи на ниво малко над 80% от резултатите на летен сезон 2019 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР