За лекарствата, които здравната каса не поема изцяло, пациентите трябва

...
За лекарствата, които здравната каса не поема изцяло, пациентите трябва
Коментари Харесай

Геноцид! Безброй Нуждаещи Се Българи Се Вцепениха Току-Що! Нужни Са Ни За Живот, Но Сега Ще Трябва Да Плащаме За Скъпите

За медикаментите, които здравната каса не поема напълно, пациентите би трябвало да доплащат. При скъпоструваща терапия това доплащане стига няколко стотин лв. на месец.

За да не се постанова пациентите да вадят пари от джоба си, фармацевтичните компании вършат нужните отстъпки от цените на складовете, надлежно на аптеките. През 2017 година 14 новаторски компании са създали отстъпки на стойност към 66 милиона лв.. Тези отстъпки са засегнали към 60 медикаменти – измежду тях за кардиологични болести, ревматоиден артрит, диабет. Тази скица с отстъпките обаче има риск да спре, оповестява Би Ти Ви.

Крайното поевтиняване обаче води до проблем – медикаментите изчезват от България.

„ Лекарствата стават на цени, които са прекомерно атрактивни и по-скоро се изнасят в сравнение с да се продават в България ”, уточни шефът на Асоциацията на новаторските компании в България Деня Денев. Затова компании обмислят да спрат отстъпките към търговците. За да не доплащат пациентите, те оферират да дават продукцията си непосредствено на касата. Идеята им обаче не е включена в измененията, качени за публично разискване. Ако не се стигне до решение, пациентите са подготвени на митинги.

Общественото разискване на препоръчаните промени в Наредбата завършва на 18 октомври. От здравното министерство, обявиха, че е ще обсъдят и проучват всички постъпили мнения, с цел да се откри баланс сред ползите на касата, фармацевтичната промишленост и пациентите.
Tags: ОЩЕ СКАНДАЛИИНТРИГИЛЮТИ ЧУШКИАФЕРИ
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР