За корупционни схеми за над 300 хиляди лева в болница

...
За корупционни схеми за над 300 хиляди лева в болница
Коментари Харесай

Сигнали за фиктивни интервенции за 300 000 лв. в болница „Лозенец”

За корупционни схеми за над 300 хиляди лв. в болница " Лозенец ”  алармираха доктор Добри Хазърбасанов, шеф на Клиниката по кардиология, и лекари от отделението му.

" Писмото, което е изпратено от сътрудниците ми до министъра на опазването на здравето и парламентарната Здравна комисия, съдържа безусловно всичко. Няма нищо какво да се добави. Сигналът е за непозволено отчитане на клинична пътека с всичките атрибути, които би трябвало да има там. След направена инспекция се удостовери, че тези нарушавания са осъществени. Става въпрос за 58 пациенти по една клинична пътека в Отделението по съдова хирургия. Документално се регистрира следното нещо: когато има притеснение на кръвоносен съд, той се документира по съответния метод с ангиография, цветна фотография или скенер. Вижда се, че има някакво притеснение, прави се процедура, при която катетър се вкарва в тялото и се записва на съответното устройство. Но тези неща липсват, а за това Здравната каса плаща към 4500 лева За да се документира, НЗОК изисква да е записано на външен притежател. Но нещата, които са правени, са фиктивни. Печели се от парите от Касата. Те отиват за болничното заведение, няма лични облаги ”, съобщи в студиото на " Здравей, България ” доктор Хазърбасанов.

По думите му, след подадения сигнал от него и сътрудниците му, са почнали и закани.

" Това, което се случва в болничното заведение през последната седмица, са непрекъснати натяквания за това какви ще са следствията за работещите там. Заплахите са към децата, които работят в клиниката - моят екип. За тях това е мъчително, аз не се усещам застрашен. Благодаря им, че не си мълчат, а са създали нещо почтено ”, разясни лекарят.  

От своя страна заместник-директорът по здравната част на УМБАЛ " Лозенец "  д-р Светлин Сталянов съобщи следното: " Проверката от НЗОК открива пропуски в осъществяване на пътеката и попълване на документите, само че няма данни за законови, морални и етични нарушавания. В интервала, в който става това деяние, системата не е функционирала. Извършвани са проучвания, правени са записи на процедурите, само че по една или друга причина те не са качвани. Първоначално поражда механически проблем, който е отхвърлен и по-късно доцент Хазърбасанов устно не разрешава да се качват филми от образните проучвания от факса. По принцип няма право на това ”.

Д-р Хазърбасанов отхвърли това да е правилно.  " Не съм издавал сходни заповеди. Тогава бях в отпуск. Това е манипулация и откровена неистина, с която се пробват да отместят вниманието от значителното. Във факса архивирането на документите изобщо не влиза. За съжалениe, машината непрекъснато основава проблеми и не може да се разчита на нея. Архивирането за потребностите на клиничните пътеки се прави на други носители ”, съобщи медикът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР