За изминалото деветмесечие на тази година санкциите и сумите за

...
За изминалото деветмесечие на тази година санкциите и сумите за
Коментари Харесай

Ананиев: Просрочените задължения на болниците намаляват

За миналото деветмесечие на тази година глобите и сумите за възобновяване от лечебните заведения са 10 068 хиляди лева, при 7 964 хиляди лева за същия интервал на 2017 г.Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос за контролната активност на Националната здравноосигурителна каса, предава Българска телеграфна агенция.

В интервала са били осъществени 5101 инспекции на лечебни заведения, като процентът на инспекциите, приключили с открити нарушавания е 24.3 на 100 от общо осъществените инспекции. Проверките с открити нарушавания през 2018 година са с близо 5 на 100 по-малко спрямо 2017 година Най-често установените нарушавания в лечебните заведения са несъблюдение на диагностични или лечебни процедури, непроследени индикатори с патологични отклонения, нелекуване на съпътстващи болести, неспазени критерии за дехоспитализация и неточно попълване на здравна документи.

От януари до септември тази година са били осъществени и 9 973 инспекции в извънболничната здравна и дентална помощ, като в 888 от тях са били открити нарушавания. Прекратени са 20 контракта с реализатори на здравна и дентална помощ заради влезнала в действие глоба за преустановяване.

За контролната активност по определяне и разпределяне на лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване министър Ананиев уточни, че са били осъществени 1266 инспекции, като при огромна част от тях са били установени нарушавания.

Просрочените отговорности на лечебните заведения понижават, като към 30 септември 2018 година по отношение на същия интервал на миналата година се регистрира понижение от 15 на 100. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на парламентарния надзор през днешния ден. Ананиев уточни, че от 161 млн. лева просрочията понижават с повече от 24 млн. лева

Той посочи, че МБАЛ " Бургас ", УМБАЛ " Пловдив ", УМБАЛ " Царица Йоанна-ИСУЛ " и Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология регистрират понижение на просрочените отговорности към 30 септември 2018 година с над 13 млн. лева

Към 30 септември, от всичките 62 лечебни заведения с над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала, просрочени отговорности към този момент нямат 20 от тях, означи министър Ананиев.

Задълженията на общинските лечебни заведения са отговорност на притежателя им, т.е. общините, подсети министър Ананиев и добави, че и при тях има наклонност на понижаване на просрочията. По думите му, изпратено е писмо до кметовете на общини, в които има лечебни заведения, с рекомендация да провеждат използването на Единния стандарт за финансово ръководство и в общинските лечебни заведения - търговски сдружения. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР