За хората, които обичат да пътуват или се интересуват от

...
За хората, които обичат да пътуват или се интересуват от
Коментари Харесай

Защо по покривите на скандинавските къщи расте трева?


За хората, които обичат да пътуват или се интересуват от разнообразни култури и обичаи, не е изненада фактът, че по покривите на къщите в Норвегия, Дания, Швеция и Исландия пораства трева. Това е част от традициите и културата на тези страни, които техните поданици почитат и ценят.

Как е почнало развъждането на трева по покривите?


Зелените покриви са нещо особено за скандинавските страни, предава pochivka.blitz.bg. За туристите, това е един напълно друг и даже баснословен свят, на който те особено идват, с цел да се възхитят. Но за жителите на тези не става дума единствено за хармония. Това е нужда.

Как се е появила тревата по покривите?
 Защо по покривите на скандинавските къщи пораства трева?





Днес тревата, цветята и даже дребните декоративни дървета има по-скоро естетическа функционалност. Този „ фон “ се вписва идеално в пейзажа, обкръжаващ тези къщи.

Първоначално, обаче, озеленяването на покривите е било нужда поради нашествието на врагове и неподходящите метеорологични условия.

Тревата върху къщите служи за камуфлаж. На територията на Скандинавия живели викингите, известни с войнствената си природа. Те постоянно се впускали в жестоки борби и правили набези. Но в това време деликатно пазели своята територия.

За да създадат селата си " невидими " за врага, те строели ниски къщи, сходни на землянки, а покривите покривали с трева. Това било отбрана от враговете.

Тревата на покрива е отлична топлоизолация

 Защо по покривите на скандинавските къщи пораства трева?



В предишното не е имало огромен избор на строителни материали, а метеорологичните условия в Скандинавия в никакъв случай не са били доста удобни.

Къщите трябвало да бъдат топлоизолирани. Тревата, клоните, кората имат положителни топлоизолационни свойства. Къща с подобен покрив през зимата постоянно е топла и суха. През лятото пък е свежо и ветровито.

Тревата на покрива е комфортна и практична. Зелените покриви не изискват специфична поддръжка. Основното е постоянно поливане. Това се обезпечава от естествените превалявания. А за „ косенето на моравата “ се грижат домашни като кози. Те така и така се качват върху къщите в търсене на храна, защото те са доста ниски.



Някога тревата на покрива била единственият пестелив материал, който скандинавците можели да употребяват. Сега строенето на такива покриви е по-скоро от респект към традицията и предпочитание за поддържане на неповторим външен тип.

Освен това е и екологично. Но към този момент не е икономично. Зелените покриви изискват доста работа. Трябва да се вършат деликатно като се съблюдава прецизно технологията. Всяко отклоняване води до неуспех. Затова и в наши дни за зелен покрив ще би трябвало да платите немалка сума.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР