За година и половина проектите са се удвоили до 26

...
За година и половина проектите са се удвоили до 26
Коментари Харесай

Пазарът на ритейл паркове в България върви към зрялост

За година и половина плановете са се удвоили до 26 работещи и 12 в градеж и по данни на Colliers площта им наближава 334 хиляди кв.м Търговският формат навлиза и в дребните обитаеми места, а едвам осем парка са с над 10 хиляди кв.м отдаваема повърхност В топ три са "Прайм лизинг ", "Тринити кепитъл " и "Видеолукс холдинг ", само че има и по-малки вложители с повече от един парк
България до неотдавна съществено изоставаше с построяването на ритейл паркове в съпоставяне със междинните равнища в Централна и Източна Европа. С пандемията обаче инвеститорският интерес в тази посока " избухна ". След първите паркове, които се появиха преди повече от десетилетие в Пловдив и София, и последвалото мъртвило този търговски формат стартира да навлиза и в градовете с население сред 30 хиляди и 100 хиляди души. В някои градове ритейл парковете - съществуващи, идейни, в градеж, са по два и даже по три. Сега вълната доближава даже до градове с население под 10 хиляди души. А в София, в която дълго нямаше нови планове, към този момент се приказва за няколко.
Натиснете връзката " Преглед на оригинала ", с цел да заредите изображението в цялостен размер Автор: Капитал Инвестицията е по-малка, само че нараства
" За разлика от огромните търговски центрове вид " мол ", ритейл парковете нямат общи елементи и всеки от обектите в тях е със независим вход, а паркингът е открит и от него клиентите имат елементарен достъп. Тези преимущества са извънредно ценени, откакто всички се сблъскахме с рестрикциите по време на пандемията. " Така Стефан Косев от Regent`s Property Advisors изяснява една от аргументите за взрива в сегмента от 2020 година насам.

Освен това фактор за триумфа е, че " инвестицията в ритейл парковете е по-ниска с помощта на условието за локация, която би трябвало да бъде по-скоро в периферията на градовете, където земята е по-евтина спрямо централна градска част. А и цената на строителството от вида big box е доста по-ниска ", прибавя Стоян Колев от " Тринити кепитъл ".
Реклама
Димитринка Раковска от Colliers разяснява за " Капитал ", че към края на 2021 година междинната инвестиция на квадратен метър ритейл парк е сред 600 и 800 евро (без цената на земята). Стоян Колев от " Тринити кепитъл " дава по-ниски равнища. Според него разходът на строителство на стадий green field варира сред 500 и 580 евро на кв.м застроена повърхност с включени разноски за прилежащата инфраструктура.

" Растящата инфлация, повишаването на строителните материали, на газа и електрическата енергия в резултат на войната в Украйна неизбежно ще се отразят и на разноските за строителство ", споделя Димитринка Раковска. Подобно е мнението и на Мая Балтаджиева от Iris Property Consulting (IPC), която споделя, че се забавят доставките, а надлежно и някои от плановете, само че няма информация за отпаднали такива.
Бързо строителство, ниски наеми
Освен по-евтино строителството на един ритейл парк е и по-бързо, в сравнение с това на мол. По информация от Colliers, с цел да се построи един парк, са нужни сред 9 и 18 месеца според от неговата величина.

Стефан Косев обръща внимание и на обстоятелството, че и последващата поддръжка на ритейл парковете е по-ниска поради неналичието на общи елементи и затрупан паркинг. Всичко това води и до по-ниски равнища на наемите в ритейл парковете спрямо моловете.
Реклама
Средните наемни цени в ритейл парковете съгласно данни на Стефан Косев са 8-10 евро на кв.м в София, 7-9 евро за регионалните градове, а в дребните градове цената пада и под 7 евро на кв.м. По данни на IPC междинната цена на месец е 7.70 евро за кв.м, а съгласно " Тринити кепитъл " тя е сред 6 и 9 евро според от града и местоположението. Всичко това притегля към ритейл парковете разнообразни търговци, които търсят по-бързо разширение на мрежите си при по-ниски разноски спрямо тези в моловете.

От Colliers се схваща, че приблизително наемният период на договорите е 5 години, като търговците с по-голям размер инвестиция възнамеряват в 10-20-годишен период.

Възвръщаемостта на инвестицията в ритейл парк по тяхна информация е сред 7.75% и 8.25%. В настоящия стопански подтекст това е изключително примамливо за хората със свободни средства. С повишаването на строителството и възходящата конкуренция в сегмента обаче равнищата й евентуално ще понижават.
334 хиляди кв.м ритейл паркове
Ако до преди година-две за ритейл парковете се говореше като за сегмент с капацитет, в този момент самоуверено можем да се каже, че прогнозата се сбъдва. За година и половина ритейл парковете в страната са се удвоили. При общо 19 парка (от които 4 в строеж) със 175 хиляди кв.м отдаваема повърхност през есента на 2020 година сега функциониращите по данни на Colliers са 26, а други 12 са в градеж. Площта на откритите към този миг е над 245 хиляди кв.м, а с бъдещите дузина ще доближи над 334 хиляди кв.м.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Строителство и парцели 3 Места 1 Строителство и парцели 2 Компании 3 Здравеопазване 1 Компании 2 Строителство и парцели Реклама
По оценка на Colliers пазарът на ритейл паркове в страната доближава своя стадий на зрялост. Това значи, че " вложители и търговци следва да бъдат деликатни при подбора на нови планове оттук насетне ". Иначе по официални индикатори България към момента изостава в съпоставяне със страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по площ в ритейл паркове на глава от популацията. В момента страната ни е на равнище 35 кв.м на 1000 души, до момента в който през октомври 2020 година то е 25 кв.м. Според Мая Балтаджиева за Източна Европа нормата е 60 - 70 кв.м на 1000 души.
Пионерът Пловдив
Първият ритейл парк в България отваря порти през 2008 година в Пловдив. Преди разширението на софийския Jumbo Plaza до сегашните над 29 хиляди кв.м отдаваема комерсиална повърхност той е и най-големият в страната със своите над 26 хиляди кв.м. " Ритейл парк Пловдив " е благосъстоятелност на свързваната с " Химимпорт " компания " Прайм лизинг ". Тя има и " Ритейл парк Средец " в София. С тези два обекта е най-големият притежател в сегмента в България към този момент по площ.
" Ритейл парк Пловдив " е първият в страната, откакто отваря още през 2008 година, а до неотдавна беше и най-големият със своите над 26 хиляди кв.м комерсиална повърхност Фотограф: Цветелина Белутова
Почти десетилетие по-късно, през 2017 година, в Града под тепетата отваря G center Plovdiv (на мястото на остарялата постройка на " Практикер " ) с 6 хиляди кв.м. През 2018 година е откриването на " Ритейл парк Райков " с 4.5 хиляди кв.м отдаваема повърхност. През май 2020 година публично заработва и Via Park с над 6 хиляди кв.м.
G center Plovdiv е построен през 2017 година на мястото на остарялата постройка на магазин " Практикер " в Града под тепетата и разполага с малко над 6 хиляди кв.м комерсиална повърхност Източник: Regents
В момента в Пловдив има 43 хиляди кв.м в настоящи ритейл паркове. Още два плана са в градеж. С откриването им ритейл парковете в града ще бъдат шест, а общата им отдаваема повърхност ще доближи съвсем 60 хиляди кв.м.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
Бъдещият Via North ще е наоколо до топлоцентралата на EVN в регион " Северен " на града. Инвеститор в него е притежателят на първия Via - " Сарис Пропърти " на Борислав Калибацев.

Вторият ритейл парк ще е с обща повърхност към 5 хиляди кв.м, като на 4 хиляди от тях ще има магазин Technopolis. Паркът ще е в регион " Южен ", с лице към бул. " Коматевско шосе ", на метри от Via park.

По мащаба си той даже не попада в определението за ритейл парк на вложителя " Видеолукс холдинг ". Собствениците му, които имат веригите Technopolis и Praktiker, сега са се устремили към първото място в сегмента. Те развиват паралелно осем плана за ритейл паркове с обща повърхност към 100 хиляди кв.м (над 10 хиляди кв.м всеки). По-напреднали са обектите в Шумен, Пазарджик и Стара Загора. Освен това има два плана за София и по един в Перник, Хасково и Русе.
" Ритейл парк Русе " е очакван да е с обща комерсиална повърхност към 8 хиляди кв.м (заедно с офис постройката към него) и се чака да бъде приключен през четвъртото тримесечие на 2022 година Източник: Regents София - първа по повърхност, втора по брой
Свикнали сме да одобряваме, че София като столица е номер едно във всяко отношение. При ритейл парковете това важи единствено за общата комерсиална повърхност на трите съществуващи обекта - " Ритейл парк Средец ", Jumbo Plaza и " Технополис ритейл парк " - която е над 66 хиляди кв.м.

След две препродажби Jumbo Plaza - най-големият ритейл парк в България, е благосъстоятелност на " Тринити кепитъл " - компания на един от най-големите притежатели на земя в България - Тенчо Шиков. В началото на годината тя купи " Ритейл парк Ямбол " и неотдавна стартира да строи парк в Хасково. " Тринити " е измежду трите най-големи притежателя на ритейл паркове в България по площ на отдаваемите площи.

По информация от уеб страницата на Iris Property Consulting (IPC Partners) сега за София се проектира " Ритейл парк Надежда ". Той ще е с отдаваема повърхност 31 хиляди кв.м, би трябвало да отвори напролет на 2024 година и да замести на първата позиция Jumbo Plaza. Инвеститорът не е разгласен.

Единият от двата плана на " Видеолукс " е за 24 дка от терена на някогашния " Балканкар " на ул. " Н. Мушанов ". Паркът ще е двуетажен и е въображаем сред 26 и 29 хиляди кв.м. " Видеолукс " ще са показани в него и с Technopolis и Praktiker.

Другият терен е на " Околовръстно шосе " до Sofia Ring Mall. В момента е на етап " идейно развиване ", като има съмнения дали да е типичен ритейл парк и различен вид ритейл план.
" Ритейл парк Практикер " в Шумен е с съвсем 11 хиляди кв.м отдаваема повърхност Източник: Видеолукс холдинг Три плана на град
Пример на град с три ритейл парка е 72-хилядният Хасково. Сега там работи парк с над 3400 кв.м отдаваема повърхност на вложителя " Новотехпром ". Компанията за търговия с рулони поцинкована ламарина е със седалище в Стара Загора и е благосъстоятелност на Стефан и Радослав Шоселови. Дружеството строи дребни ритейл паркове също в Чирпан, Димитровград и Горна Оряховица. Планираната им обща повърхност е 12 хиляди кв.м.

На територията на някогашни военни поделения в града върху три обособени имота с обща повърхност към 35 дка се оформя комерсиална зона с над 14 хиляди кв.м отдаваема повърхност. Там Lidl ще отворят втория си магазин в града. " Тринити кепитъл " стартира ритейл парк с 6.3 хиляди кв.м застроена повърхност. Първата копка беше на 21 април 2022 година Очакванията са до края на ноември тази година планът да бъде приключен. Върху третия имот локален състезател ще строи хранителен магазин в премиум сегмента.

Паралелно в Хасково е в ход и план на " Видеолукс холдинг ". Те ще строят против бирената фабрика на " Каменица ", която е на пътя сред Хасково и Димитровград. Предвижда се на терена 35.6 дка да бъдат издигнати 16.3 хиляди кв.м. На половината от тях ще има магазин Praktiker.
На 21 април тази година Стоян Колев - изпълнителен шеф на сдружението вложител, и Станислав Дечев - кмет на Хасково, направиха първа копка на бъдещия ритейл парк на " Тринити кепитъл " в града, който ще бъде с комерсиална повърхност към 6300 кв.м Източник: Община Хасково Един е малко, двама са доста
Областните градове с по два ритейл парка в страната за в този момент са Варна, Ямбол, Перник, Сливен.

В морската столица общата отдаваема повърхност е малко над 21 хиляди кв.м. Паркът на бул. " Владислав Варненчик " е с разгъната комерсиална повърхност съвсем 15 хиляди кв.м. Наематели там са компании като " Декатлон България ", Jysk и Zora. Допреди откриването на Delta Planet Mall през 2019 година там се обитава и центърът за поръчки на IKEA.

Другият парк е " Палах център ", който е с 6.3 хиляди кв.м комерсиална повърхност, която не доближава и половината от тази на съперника му. Сред главните му наематели са Happy и Sport Depot.

Докато за третия по величина град в страната е предстоящо да има два и повече ритейл парка, за 70-хилядния Ямбол това е необичайно и времето ще покаже дали е бизнес целесъобразно.

Общата отдаваема повърхност ритейл паркове в града на Тунджа е към 15 хиляди кв.м. По-големият - " Ритейл парк Ямбол " - с малко над 10 хиляди кв.м, е открит през ноември 2020 година Основният му наемател е Lidl с повече от 2200 кв.м. В парка са вложени над 13 млн. лева от " Трейд център Ямбол ". Останалата сума идва от ОББ, Фонд за устойчиви градове и Оперативна програма " Региони в напредък ". По-малко от две години след отварянето му ритейл паркът сменя притежателя си. От януари тази година той е в портфолиото на " Тринити кепитъл ".
" Ритейл парк Ямбол " е по-големият от двата в града с над 10 хиляди кв.м отдаваема повърхност Източник: Тринити кепитъл
" Ямбол парк " е с едвам 4400 кв.м отдаваема повърхност и отваря през септември 2021 година Инвеститор в него е " Зет Естейт " - компания на Марио и Любомир Захаринови. Тя към този момент има настоящ парк в Костинброд и работи по план в Първомай. Основните наематели са Jysk, Deichmann и TechMart. Паркът е в съседство с магазин на " Кауфланд ".
" Ямбол парк " е с към 5 хиляди кв.м отдаваема повърхност и е открит през септември 2021 година Източник: Regents
В Града на стоте войводи, както е прочут Сливен, сега работи дребен ритейл парк с към 2500 кв.м комерсиална повърхност. Производителят на килими " Декотекс ", който е обществено сдружение, е вложил в него към 2 млн. лева До есента се планува да е подготвен и втори парк с 9500 кв.м повърхност в индустриалната зона на града. Планираната инвестиция от 20 млн. лева е на " Ритейл парк Сливен ". Собственик е " Монолит 2021 ", сдружение, обвързвано с първичните вложители на " Ритейл парк Ямбол ".

Два ритейл парка ще отворят в 90-хилядния Перник, с което ще му оказват помощ да излезе от сателитната си комерсиална позиция по отношение на София. Първият, Pernik Plaza, ще бъде с 15.5 хиляди кв.м комерсиална повърхност. Очаква се да бъде открит през септември тази година. Първоначалната инвестиция в него, планувана да е към 20 млн. лева без Данък добавена стойност, е на " Техно комерс ", само че от декември 2021 година новият притежател е " Феста холдинг " на Петя Славова.

Само шест месеца по-късно - през март 2023 година, е планувано откриването и на другия план за ритейл парк в Перник - на " Видеолукс холдинг ". Върху терена 75 дка - най-големият за холдинга, е планувана застроената повърхност над 20 хиляди кв.м с първия за града Praktiker и необятен микс от други наематели. Проектът е на финалната права за приемане на строително позволение от общината.
Малки, само че с ритейл парк
Наблюдава се наклонност за строителство на ритейл паркове и в още по-малки селища - Карлово, Първомай, Чирпан и Пирдоп. За града на Левски, който е с към 50 хиляди души население, ненапълно е предстоящо да има ритейл парк. За града сред областите Пловдив и Хасково с към 25 хиляди - също. За Пирдоп обаче, чиито поданици са 6-7 хиляди, това наподобява необичайно, само че единствено на пръв взор. Ритейл паркът е ситуиран на оживения Подбалкански път. В региона живеят към 22 хиляди души. При това около работодатели като " Асарел - Медет " покупателната им дарба е висока.

Все отново наличните над 9 хиляди кв.м край дребния средногорски град са повече от тези 6.8 хиляди кв.м комерсиална повърхност, планувани в регионалния Кърджали - град с население към 65 хиляди души. Строителството на " Ритейл парк Кърджали " е в ход. Очакваната инвестиция от 4.5 млн. лв. е на компанията " Трил " със притежатели Генчо Трифов и Кирил Георгиев.

До края на годината и 20-хилядният Чирпан би трябвало да има ритейл парк с 4 хиляди кв.м комерсиална повърхност. Наематели ще бъдат компании като " Билла ", Jysk, dm и Pepco. Инвестицията на " Новотехпром " е в размер 5 млн. лева, обезпечени посредством банков заем.

През второто тримесечие на 2022 година би трябвало да отвори порти първият стадий (3 хиляди кв.м) на ритейл парка на Първомай, чиято обща комерсиална повърхност ще е 4200 кв.м. Инвестицията е на " Зет Естейт ".
През второто тримесечие на 2022 година се чака 25-хилядният Първомай да се снабди с първия си ритейл парк Източник: Regents
КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА БЪДЕЩЕТО
" През идващите 18 месеца ще станем очевидци на голям брой откривания, само че също по този начин пазарът ще отсее по-рисковите и спекулативни планове, давайки преимущество на по-опитните вложители и устойчивите планове. " Иван Граматиков , asset управител на " Видеолукс холдинг " " Предвид относително дребния пазар и увеличаващия се размер на нови търговски площи в народен мащаб считаме, че пазарът към този момент доближава своя стадий на зрялост. Инвеститори и търговци следва да бъдат деликатни при подбора на нови планове оттук насетне, макар че от статистическа гледна точна България към момента изостава от страните в ЦИЕ. " Димитринка Раковска , управител " Търговски площи " в Colliers " Развитието в сегмента ще продължи и в границите на идващите 3 до 5 години, до момента в който се насити пазарът и бъдат достигнати индикаторите за комерсиална повърхност по отношение на население, каквито са в останалата част на Източна Европа, а точно 60 - 70 кв.м на 1000 души. " Мая Балтаджиева , ръководещ сътрудник и мажоритарен притежател, IPC Partners " Пред идващите две-три години в множеството регионални градове ще има по два ритейл парка. Засилва се и ползата от непознати вложители за придобиването на приключени и носещи рентабилност планове. Очаква се навлизането и на стратегически вложители, стига да се откри опция за нови планове. " Стефан Косев , ръководещ сътрудник, Regent`s Property Advisors В стадия на зрялост, небосвод 3-5 години, предвиждаме в някои по-малки градски конгломерации да се изградят по-големи ритейл паркове, които ще обслужват няколко по-малки общински центрове. Последните неизбежно ще рефлектират върху към този момент построените дребни формати в градовете, които се включват в зоната. В някои градове, където има два или повече конкурентни плана, пазарът ще отсее тези с по-добра локация, досегаемост и микс. " Стоян Колев , изпълнителен шеф на " Тринити кепитъл " Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Куманов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР