За две минути вчера цяла България замря под воя на

...
За две минути вчера цяла България замря под воя на
Коментари Харесай

България се поклони пред подвига на Ботев

За две минути през вчерашния ден цяла България замря под воя на сирените в памет на подвига на Христо Ботев и починалите за свободата.
С обичайното всенародно поклонение на връх Околчица във Врачанския Балкан бе маркиран Денят на Ботев, там бяха министър председателят Кирил Петков и вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова.
Корнелия Нинова поздрави участниците в похода от Козлодуй до Околчица

Почитта си към революционера изрази Корнелия Нинова. " Поклон пред героизма на Ботев, четниците му и хилядите, починали за свободата и достолепието на българския народ. За късия си живот Ботев оставя безконечна следа в историята на Отечеството ни. Тази следа постоянно ще бъде извор на родолюбие и горделивост за генерации българи. Днес на връх Околчица признателно свеждаме глава пред героите, които в никакъв случай няма да бъдат забравени ", съобщи тя.
Нинова поздрави и участниците в похода Козлодуй-Околчица. " Някога като дете участвах в него и знам какъв брой е вълнуващо да вървиш по стъпките на онази шепа хора, саможертвали се за България ", показа тя пред младежи, пристигнали за всенародното поклонение на историческата околност. Министър Нинова насочи и зов към младежите да помнят и да почитат подвига на героите, дали живота си за нашата независимост. По-късно Нинова взе участие във военния обред пред паметника на върха и сервира венец.
Във Враца тържественият митинг-проверка се състоя предходната вечер на централния площад пред паметника на Войводата. Там бе и президентът Румен Радев.
В пространството пред паметника на Васил Левски в София се организира четене на произведения на Ботев. Третото издание " В пантеона на свободата " е израз на всенародната респект, навлизане в същността на българското.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР