За два от турските вестници вчерашната среща между европейските лидери

...
За два от турските вестници вчерашната среща между европейските лидери
Коментари Харесай

Срещата във Варна водеща тема и за турските медии

За два от турските вестници вчерашната среща сред европейските водачи и Турция във Варна е водеща тематика.

„ Заедно ще изградим мощна Европа “, написа проправителственият „ Сабах “. Материалът е съпроводен от фотография на четиримата ръководители, хваната за ръце, които насочиха обръщение за мощен съюз, написа изданието. „ Пълноправно участие е единствената ни цел “, извежда на напред във времето „ Миллийет “. Подзаглавия във вестника подчертават върху продължаването на разговора и възможна нова среща в идващите месеци. Турският президент Ердоган е представен за потребността от предприемане на спомагателни стъпки за отпадане на визите и че турските военни интервенции подсигуряват и сигурността на Европа.

Повечето вестници отразяват диалозите на първите си страници. Центристкият „ Хюррийет “ написа: „ Трудните дни останаха обратно “. Изданието разяснява, че това е първа среща на най-високо равнище от към година насам и подчертават върху думите на турския водач, че оставянето на Анкара отвън процеса на разширение ще бъде груба неточност. От „ Хюррийет “ натъртват и на думите на Доналд Туск, че връзките би трябвало да се подобрят.

„ Европейски Съюз е стратегическата ни цел “, безапелационен е „ Тюркийе “, и проучва, че и двете страни са излъчили позитивни послания.

„ Хабер тюрк “ е избрал да открои битката с тероризма. Очакваме мощна поддръжка, а не неоснователни рецензии, вестникът припомня думите на президента Реджеб Ердоган. „ Не ни остана самообладание “, пък тръби „ Гюнеш “.

Консервативният проислямски „ Йени Шафак “, който е непосредствен до ръководещата Партия на справедливостта и развиването, акцентира седемте условия на Турция към блока – визова либерализация, битка с тероризма, кипърският въпрос, възобновяване на Митническия съюз, бежанският въпрос и погашение на обещаните 3 милиарда евро, съдействието в областта на сигурността и комерсиално съглашение във връзка с сухопътния превоз. Последния въпрос визира и България като значима директна страна в търговията сред Европа и Турция.

„ Пролетен дух във Варна “, шеговит е умерено сериозният закостенял „ Карар “. Изданието прави оценка срещата като една от най-критичните и акцентира ролята на Жан-Клод Юнкер Жан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9... към профила като поръчител, че договарянията за участие на Турция няма да бъдат прекъснати.

Срещата във Варна не намират място на първа страница в няколко всемирски леви издания: „ Евренсел “ и „ Коркусуз. “ Зейнеп Гюрчанлъ разяснява иронично в секуларисткия „ Сьозджу “ „ Поседяха, поговориха, липсва съответно решение по нито една тематика. “ Опозиционният „ Джумхурийет “ добавя, че погледите са били вперени в разтворилата се ножица сред Анкара и Брюксел, само че посланието „ разбрахме се “ не е било излъчено. Според вестника притегля внимание употребяваната от европейските водачи дефиниция за „ стратегическо партньорство. “ В подтекста на връзките с Австрия и вчерашната задочна замяна на реплики сред австрийския канцлер и турското държавно управление, „ Биргюн “ дефинира диалозите като „ напрегнати. “

Редица турски издания слагат акцентиране върху думите на президента на страната за Кипър и битката с тероризма, разяснява БНР. Поставените от България нерешени двустранни въпроси не намират отзив.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР