За деветапоредна година Фолклорен Фестивал Гергьовски люлки - 2023 гр.

...
За деветапоредна година Фолклорен Фестивал Гергьовски люлки - 2023 гр.
Коментари Харесай

Над 500 ще бъдат участниците във Фолклорен Фестивал Гергьовски люлки - 2023

За деветапоредна година Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки ” - 2023 гр. Левски ще показа хубостта ибагрите на вековната българска традиция в град Левски на 1 май.

Интересът към фолклорното събитие, коетопопуляризира фолклорнотонаследствона северняшката фолклорна област и през тази година е огромен.

Над 500 ще бъдат участниците във Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки ” - 2023 гр. Левски, стана известно след приключване на периода за подаване на поръчка за присъединяване. Това научаваме от Петя Чолакова -гл. специалист „ Образование, просвета и спорт ” при Община Левски.

Своето предпочитание за присъединяване във фолклорното събитие са декларирали певчески и танцови сформира, самостоятелни реализатори и оркестри от национални читалища,училища с проучване на националното творчество, частни музикални школи от Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Белене, Летница и доста други от северняшката фолклорна област.

Радостно е, че ще има и многоинструменталисти на тамбура, дудук и гайда за ценителите на българското фолклорно благосъстояние.

Откриването ще бъде в 9:00 ч. в парковата зона до Общината с възпроизвеждане на гергьовския обред, националната традиция на Гергьовден по нашенски.

Конкурсната стратегия ще стартира в 9.30ч.в новия Летен спектакъл при НЧ «Георги Парцалев 1901» и ще продължи през целия ден до вечерта.

По традиция журито ще бъде с ръководител проф. доктор Тодор Киров, дълготраен началник катедра „ Музикален фолклор и хореография “ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив.

Предвидени са и доста медали и награди. Специални награди ще присъдят, кмета на Община Левски, журито и спонсорите на фестивала.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР