За девета година кампанията „Книги за смет“ събра тълпа от

...
За девета година кампанията „Книги за смет“ събра тълпа от
Коментари Харесай

След кампанията „Книги за смет“: Пловдивчани удивени от коли...

За девета година акцията „ Книги за боклук “ събра навалица от пловдивчани, решили да се включат в идеята по запазване на околната среда.

В първата събота на юни фамилии с деца се подредиха на паркинга на „ Кауфланд “ в ЖК „ Христо Смирненски “ с торби, цялостни с разнообразни пластмасови боклуци.

Пред наш кореспондент множеството от тях споделиха, че по принцип изхвърлят боклука си разделно, само че самодейността им е допаднала, защото против кг годна за преработване пластмаса, тя получиха книга по собствен избор.

Организаторът Георги Събев от Smart books описа пред екипа ни, че акцията разполага с над 20 заглавия, като някои от книгите се печатат в специфични тиражи във връзка събитието. Преобладават детските книжки, защото 90% от присъединилите се са фамилии с деца. Родителите считат, че акцията е скъпа най-вече заради 2 аргументи, тъй като възпитава освен в посока екология, само че и прави дребните любопитни към света на книгите.

Георги Събев описа пред „ Марица “, че триумфът на акцията е извънреден, защото при първото издание на събитието е имало дечица на по 3 годинки, които през днешния ден са към този момент младежи и се включват годишно в програмата.

Пред пункта за предаване на отпадъците в събота направи усещане, че хората бяха търпеливи и демонстрираха осъзнатост към идеята. Ема и майка й Надежда донесоха кг пластмаса, които са събрали единствено за 3-4 дни. След като предадоха чувала си отидоха да потърсят определената от тях брошура, от която да научат къде отива боклука.

Цветелина Пенова пък беше решила да вземе класика за деца и юноши за сина си Йоан, който въодушевено й оказа помощ с предаването на 3 торби с пластмаса. По техни сметки в семейството им за година се събират 30 кг рециклируеми боклуци, които постоянно изхвърлят в специфичните контейнери.

Семейство Бубарови пък се снабдиха с цели 3 книги, само че регистрираха, че максимален принос за събирането е имал дребният им наследник с разглобените си детски колички за игра.

Освен книги всички присъединили се взеха и ваучър за отстъпка на артикули на био основа в рециклируеми опаковки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР