За дълго отлаганите разговори с децата ни за важните неща

...
За дълго отлаганите разговори с децата ни за важните неща
Коментари Харесай

Какво би трябвало да бъде образованието на децата ♥ Маргьорит ЮРСЕНАР

За дълго отлаганите диалози с децата ни за значимите неща в живота, назаем от известната френска писателка Маргьорит Юрсенар (1903 ~ 1987).

(1903 ~ 1987)

Проникновена мъдрост

Често мисля за това, какво би трябвало да бъде образованието на децата.

Мисля, че им би трябвало напълно главно образование, напълно просто, посредством което детето би научило, че живее във галактика, на планета, чиито запаси по-късно ще би трябвало да пази, че зависи от въздуха, от водата, от всички живи същества и че най-малката неточност или най-малката демонстрация на принуждение може да унищожи всичко.

Би научило, че хората са се убивали едни други във войни, които са провокирали само други войни, и че всяка страна преукрасява лъжливо своята история, с цел да ласкае гордостта си.

Би научило задоволително за предишното, с цел да усеща връзка с хората, живели преди него, и да им се възхищава, когато го заслужават, без да ги трансформира в кумири, както и да не идеализира сегашното или хипотетичното бъдеще.

Би се приобщило към книгите и предметите едновременно; би научило имената на растенията и на животните, без да прави тези отвратителни дисекции, които са наложени на децата и възрастните под предлог, че учат биология; би се научило да оказва първа помощ на ранените; половото му обучение би включвало наличие при раждане, психологичното му образование – посещаване при тежко заболели и мъртви хора.

Биха му се обяснили съществени понятия на морала, без които животът в обществото е неосъществим, инструкции, които главното и междинното обучение към този момент не се осмелява да дава…

По отношение на религията, не би му се налагала никаква процедура, нито пък норма, само че би му се споделило по нещо за огромните религии в света, най-много в неговата страна, с цел да се пробуди уважението му и да се разрушат някои отвратителни предразсъдъци, преди да са се появили.

Би било научено да обича работата, когато тя е потребна, и да не позволява да бъде подведено от лъжлива реклама, като стартираме от тази, която ще му предлага повече или по-малко нездравословни лакомства, водещи до кариес и предстоящ диабет.

Със сигурност има метод да се приказва с децата за в действителност значими неща, и то по-рано, в сравнение с това се прави.

От: „ Думи, които лекуват “, Алекс Ровира, изд. Хеликон, 2017 година
Снимка: Маргьорит Юрсенар (1903-1987), bg.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР