За да стабилизира финансовото състояние на Булгаргаз, държавата обмисля да

...
За да стабилизира финансовото състояние на Булгаргаз, държавата обмисля да
Коментари Харесай

Държавата ще отпусне 800 млн. лева заем за оздравяване на Булгаргаз

За да стабилизира финансовото положение на " Булгаргаз ", страната обмисля да отпусне 800 млн. лв. заем на сдружението. Това разгласи служебният енергиен министър Росен Христов пред Българска национална телевизия. Той посочи, че предлагането ще бъде вкарано на съвещание на Министерския съвет. Парите ще бъдат обезпечени от бюджетните средства, добави министърът.

Христов изясни, че " Булгаргаз " не е на загуба, а просто има проблем с оборотните средства. Нуждата от такива идва от ниската събираемост от топлофикациите в страната. При идването на служебното държавно управление се разбра, че " Булгаргаз " е в ликвидна рецесия, която се дължи основно на обстоятелството, че най-големият му клиент - " Топлофикация София ", не му се издължава. Само от началото на годината насъбраният дълг е 300 млн. лева.

Енергийният министър добави, че се планува да се разгласи и процедура за финансиране и рефинансиране на настоящите отговорности на сдружението.

Росен Христов още веднъж акцентира, че страната се пробва да откри слотове за разтоварване на танкерите с полутечен газ и по тази причина към момента не е публично доказана договорката за част от тях. Така той удостовери тезата си, че не неналичието на пари в " Булгаргаз " е повода за поисканата пролонгация от доставчика на първия танкер полутечен газ, който би трябвало да обезпечи суровината за октомври. Вчера транспортният министър Христо Алексиев изрази мнение, че сдружението няма пари и по тази причина е поискана отсрочката.

" Имаме газ до септември, има от кое място да намерим и до края на годината. Оферти има доста, най-малко 3-4 имаме. Проблемът не е в количествата и доставката, а в цената. Повечето предложения са за полутечен газ, само че за тях няма терминали за разтоварване. Има
слотове, давани от частни компании, само че цената е такава, че не е преференциално. Основна цел е да осигурим слотове за разтоварване ", сподели още Христов.

Той добави, че няма по какъв начин страната да остане напълно без природен газ и това да наложи потребителите да преминат единствено на електрическа сила. Той акцентира, че отоплението на всички лечебни заведения и учебни заведения се прави с природен газ и това постанова да има избрани количества ресурс.

Министърът посочи, че договаряния с " Газпром " за обновяване на доставките ще са последната алтернатива пред служебния кабинет. Тя ще бъде тествана, в случай че не бъдат обезпечени нужните количества за отоплителния сезон. " Още не сме търсили контакт с тях, тъй като гледаме да изчерпаме другите варианти ", добави той.

Той добави, че няма да откликне на настояването на протестиращите против възобновяването на съветските доставки на газ, че няма да подписва никакви контракти с " Газпром ". По думите му с тези си дейности може да остави доста хора без отопление. Христов сподели още, че в случай че се наложи да се водят договаряния с " Газпром износ ", то ще са за доставка на количествата по наличния контракт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР