За да се предотврати недостигът на стоки от първа необходимост,

...
За да се предотврати недостигът на стоки от първа необходимост,
Коментари Харесай

ЕП: ЕС да гарантира равен достъп за всеки до ваксина срещу коронавируса

За да се предотврати дефицитът на артикули от първа нужда, като храни, фармацевтични артикули, медицински консумативи и съоръжение за персонална отбрана, Европейската комисия(ЕК) би трябвало да следи деликатно всички ограничавания, наложени от страните членки във връзка с свободното придвижване на артикули на вътрешния пазар и да подсигурява, че правилата на ЕС се съблюдават, акцентират евродепутатите в писмо на Комисията по вътрешен пазар и права на потребителите.
Страните от Европейски Съюз би трябвало също по този начин да подсигуряват, че професионалните услуги, изключително в секторите на опазването на здравето, грижите за деца или възрастни хора в трансграничните райони, могат да продължат да действат.
„ Необходимо е да се ускори законодателството по процедурите за възлагане на взаимни публични поръчки, с цел да може да бъдат употребявани за закупуване на ваксина, откакто тя стане налична, както и да се избегнат спекулациите с цената й и да се обезпечи еднакъв достъп в рамките Европейския съюз “, декларира комисията по вътрешен пазар (IMCO).
Евродепутатите също по този начин приканват страните от Европейски Съюз да координират потреблението на новаторски технологии, като 3D принтиране. „ Секторът за произвеждане посредством 3D принтиране може да предложи незабавни решения за лечебни заведения, които изпитват неочакван и неочакван дефицит на съоръжение или стеснен достъп до съществени персонални защитни средства “, се споделя в писмото.
Евродепутатите приканват Европейска комисия и националните органи интензивно да наблюдават пазара по време на рецесията, за да не позволен да бъдат нанесат вреди на потребителите заради обстановката с COVID-19.
Те би трябвало да споделят информация за злоупотреби, да вземем за пример подвеждащи изказвания по отношение на ковид за аргументите за нарастване на цените или измами, по-специално за артикули, които сега са с огромно търсене. Необходим е пореден и съгласуван метод за справяне със заблуждаващи практики на нелоялни търговци, по-специално за тези, които продават подправено здравно съоръжение онлайн, упорства комисията IMCO.
Комисията по вътрешен пазар и права на потребителите приветства насоките на Европейска комисия за регламентите на Европейски Съюз за правата на пътниците и позоваването на разпоредбите за туристическите пакети, които разрешават на пасажерите да анулират пътуванията си без санкции и неустойки при такива „ неизбежни и изключителни условия “ и които изискват туроператорите да дават помощ на пасажерите блокирани в чужбина.
Комисията би трябвало постоянно да осведоми Европейския парламент за това по какъв начин се развива обстановката на вътрешния пазар, с цел да се подсигурява, че Парламентът има либерален надзор върху процеса, напомнят членовете на Екологичен потенциал от комисията по вътрешен пазар.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 23 март
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР