За да разберем Левски не е достатъчно да четем биографичните

...
За да разберем Левски не е достатъчно да четем биографичните
Коментари Харесай

Румен Радев: За да разберем Левски не е достатъчно да четем биографичните справки, той трябва да бъде почувстван и преживян


" За да разберем Левски не е задоволително да четем биографичните информации. Той би трябвало да бъде почувстван и претърпян. Да усетим смразяващия мраз по време на неговите митарства, дните с Ботев в румънската воденица, да усетим какво е да се бориш с интригите и измените на братята си. Да преживеем самотата на индивида отвред гонен и на всички места признат, отказал се от своя дом в името на България ". Това заяви президентът в словото си в Карлово по случай 185 години от рождението на Васил Левски.

" В свещените палати на манастира ли дякон Игнатий е смирил душата си? Там ли е съзрял за подвига да се откаже от всичко персонално в името на България? Там ли е осъзнал, че свободата не ще пристигна извън, че да бъдем равни на другите европейски нации зависи от личните ни задружни сили? Това е елементарна истина, само че даже и през днешния ден всички ние се оказваме неспособни да обединим напъните си, тъй като до простите истини се стига след морално съзряване и примирение. Това е пътят за всеки от нас и народа ни. Това е и избавителният път за България! Вечна популярност на великия карловец! Вечна памет за делото и името на Апостола на свободата! Да живее България! ", сподели още.

Кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов се обърна към политиците от сегашното с апел да споделят грешките си и ги прикани България най-сетне да заслужи едно несъмнено и устойчиво ръководство.

" Тук сме, с цел да изразим синовната си респект и почитание, и поклонение пред делото на най-свидния наследник на България - Апостола на Свободата. Тук сме, с цел да продължим описа за делото му, който е и роман за модерна България, който ни оказва помощ да открием себе си, съпоставяйки епохите. Но при започване на този роман е Карлово, тъй като няма по какъв начин да приказваме за Апостола, в случай че не споменем средата, в която той израства, в която беше учтив и в която усети жаждата за независимост на неговите съграждани карловци ", сподели в словото си кметът на града доктор Емил Кабаиванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР