Орангутан е лекувал рана с тропическо растение - последният пример

...
Орангутан е лекувал рана с тропическо растение - последният пример
Коментари Харесай

Учени твърдят, че див орангутан е използвал растение, за да лекува рана

Орангутан е лекувал рана с тропическо растение - последният образец за това по какъв начин някои животни се пробват да облекчат личните си заболявания с медикаменти, открити в дивата природа, оповестяват учени, представени от Българска телеграфна агенция.

Изследователи следят по какъв начин животното откъсва и дъвче листа от лечебно растение, употребявано от хората в Югоизточна Азия при болежка и инфектиране. 

След това възрастният мъжки орангутан с пръсти нанася соковете от растението върху пострадване на дясната буза. После притиска сдъвканото растение, с цел да покрие отворената рана като спонтанна превръзка. Това е разказано в публикация в изданието " Сайънтифик рипортс ". 

При други проучвания са регистрирани няколко типа човекоподобни маймуни, които търсят медикаменти в горите, с цел да се лекуват, само че учените към момента не са виждали животно, което да се лекува по този метод, отбелязва Асошиейтед прес. 

" За първи път следим диво животно, което ползва много мощно лечебно растение непосредствено върху рана ", споделя съавторът на изследването Изабел Лаумер, биолог в Института " Макс Планк " за държание на животните в Констанц, Германия. 

Поведението на орангутана е записано през 2022 година от Улил Азари, съавтор и полеви откривател в Медан, Индонезия. Снимките демонстрират, че раната на животното се затваря в границите на един месец безпроблемно. 

Учените следят орангутани в Индонезия от 1994 година насам, само че до момента не са виждали сходно държание, отбелязва Асошиейтед прес. 

" Това е единично наблюдаване ", споделя биологът Якобус де Руде от университета " Емъри ", който не е взел участие в проучването. " Често научаваме за ново държание, като започваме с едно-единствено наблюдаване ".

" Много е евентуално това да е самолечение ", отбелязва той, като прибавя, че орангутанът е приложил растението единствено върху раната, само че не и върху друга част от тялото.

Възможно е да е усвоил техниката от други орангутани, живеещи отвън парка и надалеч от ежедневния надзор на учените, споделя съавторът Каролин Шупли от Института " Макс Планк " за държание на животните. 

Орангутанът е роден и е живял в млада възраст отвън зоната на проучване, отбелязва Асошиейтед прес. 

Изследователите считат, че е потърпевш при борба с друго животно. Не е известно по-рано да е лекувал пострадвания. 

Учените и преди са забелязвали други примати, които употребяват растения, с цел да се лекуват. 

Орангутани от остров Борнео се мажат със сокове от лечебно растение, с цел да понижат евентуално болките в тялото или да прогонят паразити. 

Шимпанзета от разнообразни места са следени да дъвчат стръкове от растения с горчив усет, с цел да успокоят стомаха си. Горилите, шимпанзетата и бонобо гълтам избрани  листа на растения, с цел да се спасят от стомашни паразити.

" Ако това държание съществува при някои от най-близките ни живи родственици, какво би могло да ни каже за еволюцията на медицината? ", отбелязва Тара Стоински, президент и основен теоретичен началник на Фонда за горили " Даян Фоси ", която не е взела участие в проучването.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР