За да намали броя на новозаразените с коронавирус, Федералният съвет

...
За да намали броя на новозаразените с коронавирус, Федералният съвет
Коментари Харесай

Колко голяма е опасността да се заразиш с коронавирус в ресторанта?

За да понижи броя на новозаразените с ковид, Федералният съвет (правителството) на Швейцария желае да ограничи визитата в заведенията за хранене. Представляват ли кафенетата и заведенията за хранене мотор на пандемията, пита по този мотив. И прави обзор на няколко проучвания по въпроса.

Последното проучване по тази тематика бе извършено в Калифорния, написа вестникът. С помощта на компютърен модел откриватели от авторитетния Станфордски университет проучиха какви места посещават хората, какъв брой дълго се застояват там и с какъв брой хора се срещат. Резултатът се оказа еднопосочен: болшинството заразявания произлизат от така наречен места на суперразпространение на вируса, съдето в затворено простарнство за дълготрайно време се намират доста хора. Такива места са фитнесите, кафенетата и заведенията за хранене, написа швейцарското издание.

Компютърният модел се основавал на демографски данни, епидемиологически индикатори и анонимни данни от мобилните телефони на 98 милиона души от 10 огромни градове на Съединени американски щати. Изучено е било пребиваването на хора на 553 000 места. Тоест, става дума за доста огромно проучване, акцентира изданието. Изследването демонстрира, че рискът от заразяване в заведенията за хранене се редуцира с 80%, в случай че оптималният брой гости се понижи с 20%.

Подобно проучване, само че в по-малък мащаб, провел през септември Центърът по надзор и профилактика на болесттите на Съединени американски щати (CDC). Той попитал 320 души с тест за ковид и с съществуване на признаци. Тестът на половината от тях се оказал позитивен, а на другата половина – негативен. Двете групи дали отговор на въпроси, свързани с тяхното държание две седмици до появяването на признаците. Като ходили ли са за покупки, посещавали ли са ресторант, употребили ли са публичен превоз, работили ли са в офис, ходили ли са на коафьор.

Съществени разлики сред двете групи били открити само във връзка с визитите в кафенета и заведения за хранене. Хората с ковид преди да си създадат тест са посещавали заведения за хранене два пъти по-често от тези, чийто резултат от теста се оказал негативен. Те посещавали по-често и кафенета и питейни заведения. Според заключението на откривателите от CDC, на такива места е мъчно да съблюдават ограничения за сигурност като носене на маски и отдалеченост. Тъй като с маска не можеш да ядеш и пиеш, са нужни допъллнителни ограничения, като да вземем за пример по-често и дълго проветряване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР