За да можем да разчитаме, че здравната система ще се

...
За да можем да разчитаме, че здравната система ще се
Коментари Харесай

Д-р Васил Сираков, ВМА: Подобряването на здравната система минава през младите лекари

За да можем да разчитаме, че здравната система ще се усъвършенства, би трябвало създадем по този начин, че повече млади лекари да остават в България.

Казва го точно един от младите лекари, които са избрали да работят у нас. Д-р Васил Сираков е хирург във Военно-медицинска академия, където е в екипа на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, ръководена от проф. Никола Владов.

Пандемията сложи на тестване цялата ни здравна система, доста клиники бяха трансформирани, Същевременно пациентите не престават да боледуват освен от коронавирус, отбелязва хирургът. Според доктор Сираков него не може да се каже, че през последните две години са подценени хората с други диагнози.
 
Може да паднаха доста ограничения, само че коронавирусът остава. Затова би трябвало да продължим да бъдем деликатни, да съблюдаваме разпоредбите за стерилизация и отдалеченост, да носим маски. Вирусът не си е отишъл, предизвестява доктор Сираков.
 
Българинът е песимистичен, не има вяра на всичко, също така имаше доста разнопосочни отзиви в медийното пространство - съгласно лекар Сираков това е обяснението за какво хората у нас оказаха толкоз неподатливи на увещание да се имунизират против Ковид. Напомня, че имунизациите оказват помощ и развиването на пандемията го е потвърдило.

Д-р Васил Сираков не се наема да поучава за огромни промени в здравната система, само че за едно е сигурен че би трябвало да се вземат ограничения:
" Нека има повече младежи, които да остават у нас. Трябва да се намерят способи да бъдат стимулирани. Така и здравната ни система ще се усъвършенства. "

Младият хирург има зад тила си продължителна специализация в Словакия, чиято здравна система прави оценка като много добра. Казва също, че постоянно е потребно да се съпоставяме с другите - в проблемите и в достиженията, само че дали да остане в чужбина или да се развива в родината - по този въпрос не е мислил дълго:

  " Не съм имал съмнения. Смятах, че моето място е тук. "

Няма нищо друго, което да ме е привличало - по този начин доктор Васил Сираков дава отговор на въпроса какво би работил, в случай че не беше съумял да стане хирург. Припомня си, че с работния развой в хирургичните клиники е осведомен от ранните си студентски години в Медицинския университет в Пловдив, когато е почнал да дава доброволни наряди.
Бъдещето си свързва със същата клиника във Военна болница, в която работи в този момент. Там се вършат и трансплантации. Д-р Сираков акцентира, че става дума за доста комплицирана екипна работа, " едно от чудесата на медицината ".

Имаме лекари на доста високо равнище, признават го и в чужбина, акцентира доктор Сираков. Надява се също така пациентите да правят оценка, че имат достъп до първокласни експерти. 

Цялото изявление на Савина Спасова с доктор Сираков чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР