За да могат бъдещите човешки бази или колонии на Марс

...
За да могат бъдещите човешки бази или колонии на Марс
Коментари Харесай

Учените търсят методи за подобряване на земеделието на Марс

За да могат бъдещите човешки бази или колонии на Марс да се самоподдържат, надеждният източник на локално отгледана храна ще бъде наложителен, защото би било прекомерно скъпо и рисковано да се разчита на доставки с ракети за облекчаване на питателните потребности на заселниците. Поради това учените търсят способи за усъвършенстване на галактическото земеделие, написа Ройтерс.

В оранжерия с следена среда в университета Вагенинген в Нидерландия откривателите към този момент са разкрили способ, който дава обещание възстановяване добивите от култури, засети в симулация на марсианска почва. В опита разнообразни култури се отглеждат дружно в метод, наименуван " intercropping ", въведен още от античните фермери на маите.

В своите опити откривателите отглеждат по едно и също време в саксии чери домати, грах и моркови. Доматите, отглеждани по този метод, дават към два пъти по-голям рандеман от домати, отглеждани независимо (като монокултури) в същата симулирана марсианска почва, с повече и по-големи плодове. Доматите също по този начин цъфтят и узряват по-рано, дават повече плодове на растение и имат по-дебели стебла.

Добивите от грах и моркови не са се нараснали при взаимното развъждане.

" Тъй като това е пионерско проучване, при което за първи път тази техника за разбъркване на култури се ползва в галактическото земеделие, в действителност не знаехме какво да чакаме ", споделя астробиологът Ребека Гонсалвес, водещ създател на проучването, оповестено по-рано тази седмица.

По думите ѝ фактът, че методът работи доста добре за един от трите типа, е огромна находка, върху която могат да изградят по-нататъшни проучвания. " Сега е единствено въпрос на поправяне на пробните условия, до момента в който намерим най-оптималната система. Могат да бъдат разнообразни типове, повече типове, друго съответствие на типовете ", прибавя Гонсалвес.

Културите са отгледани в симулиран марсиански реголит - почва без органична материя, създадена от откриватели на НАСА, която е съвсем съвършено физическо и химично сходство на същинската марсианска почва. Изследователите са добавили потребни бактерии и хранителни субстанции. Те също по този начин са направлявали газовете, температурата и влажността в оранжерията, с цел да подхождат на изискванията, предстоящи в марсианска оранжерия.

Докато човешките бази на Марс са нещо всекидневно във филмите, в действителността те към момента са в областта на научната фантастика. Но американската галактическа организация НАСА да вземем за пример създава технологии, нужни за изпращане на хора до Марс през 2030 година.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР