За да излезе от кризата, наложена заради разпространението на COVID-19,

...
За да излезе от кризата, наложена заради разпространението на COVID-19,
Коментари Харесай

Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria: Нужни са повече публични инвестиции за излизане от кризата

За да излезе от рецесията, наложена поради разпространяването на COVID-19, България се нуждае от повече обществени вложения. Това мнение показаха участници в първото от поредицата онлайн издания на, която се организира на 15 октомври и се излъчи онлайн на уеб страницата на единствената бизнес телевизия у нас, както и в каналите на Investor Media Group и обществените мрежи.

" Нямаме опция в тази обстановка - трябват вложения от страна на обществения бранш. Той би трябвало съвсем да удвои вложенията до 8% от Брутният вътрешен продукт. Това не е лесна задача за стопанска система като нашата ", съобщи Кристофор Павлов, основен икономист на УниКредит Булбанк.

По думите му това е пътят, по който страната ни би трябвало да върви, като вложенията би трябвало да се вършат с взор в по-далечното бъдеще. В студиото на Bloomberg TV Bulgaria специалистите бяха безапелационни, че увеличението на вложенията от страна на обществения бранш ще усили и предпоставките за вложения и от страна на частния бранш.

" Бързо би трябвало да увеличим институционалния потенциал - трябват планове, които да спрат спада на заетостта и да оказват помощ на стопанската система за утрешния ден ", изясни Павлов.

Според участниците в първото онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria, най-сериозното предизвикателство през възобновяване на българската стопанска система е неналичието на изясненост какво следва във връзка с здравната тематика.

" Никой още не знае какво ще стане, в случай че се повтори обстановката с вируса ", посочи Георги Ганев, програмен шеф по стопански въпроси към Центъра за демократични тактики.

По думите на Йордан Недев, шеф вложения и M&A, член на Съвета на шефовете на Sirma Group Holding JSC, в случай че обстановката се повтори, бизнесът няма ясна визия за това какви дейности да предприеме, с цел да я преодолее.

" На първо място може да се върви към управление на разноските ", съобщи Недев в диалог с модератора Ивайло Лаков, публицист от Bloomberg TV Bulgaria.

Експертите са безапелационни, че в случай че не бъдат подхванати спомагателни ограничения за стимулиране на стопанската система, спадът може да се задълбочи.

" Липсва увереност, че видяхме допустимо най-ефективното консумиране на средства за стопанската система. Трябваше да има повече поддръжка за индустриалния бранш ", счита икономистът Георги Ганев.

Той напомни, че като % от Брутният вътрешен продукт ограниченията в България са съизмерими с тези в други страни в района. Главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов уточни, че ограниченията, които се започнаха у нас в резултат от ковид, са в размер на под 2% от Брутният вътрешен продукт.

" Анонсираните ограничения са в размер на 5% от Брутният вътрешен продукт за 2020 година, а единствено 2% от Брутният вътрешен продукт. Другите страни се оправят много по-добре. Това е проблем, тъй като имаме рецесия, която протича доста бързо, т.е., имаме внезапен спад в стопанската система ", посочи Павлов.

Според Йордан Недев, в случай че още веднъж се наложи бизнесът да бъде " спрян ", то ще трябват доста по-сериозни макроикономически ограничения.

По време на първото онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria специалистите предвидиха и по какъв начин ще се развие стопанската система през идната година.

" Рисковете пред финансовия бранш не са огромни, няма ги предпоставките за рецесия на ипотечния пазар, защото има обилни буфери от хранителни запаси и капитал ", изясни основният икономист на УниКредит Булбанк.

Георги Ганев обаче показа по-песимистично виждане, съгласно което държавният бюджет би трябвало да планува банкова рецесия поради последователното струпване на напрежение в банковия и финансовия бранш вследствие на усложненията в действителния бизнес.

" Трябват буфери за посрещане на черен сюжет ", безапелационен бе Ганев.

Цялото онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria може да гледате, както и в ефира на бизнес малкия екран на 16 октомври, от 21:30 часа. Първото онлайн студио мина при голям интерес - над 7200 неповторими консуматори посетиха каналите на Investor Media Group, където се излъчваше онлайн онлайн студиото. В обществените мрежи то доближи и до над 18 000 души.

Следващото онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria ще се организира на 22 октомври и ще отговори на въпроса по какъв начин пандемията влияе върху развиването на биотехнологичната промишленост.

За да следите всичко настоящо към конференцията, може да се регистрирате гратис на.

Генерален сътрудник на годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria е Real Finance, главен сътрудник е Sirma. Поредицата онлайн събития се организират с поддръжката на Allterco Robotics и А1.

Медийни сътрудници са Investor.bg, Dnes.bg, Money.bg, " Мениджър ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР