За да имаме икономически растеж, който остава в България, е

...
За да имаме икономически растеж, който остава в България, е
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Иска ми се да развием високотехнологично земеделие, биотехнологии и космическия сектор

За да имаме стопански напредък, който остава в България, е значимо да имаме интелигентен бизнес, интелигентна стопанска система. Това е сърцевината на нововъведенията. Трябва да стартираме в този момент, с цел да можем да догоним нашите европейски сътрудници. Това сподели министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер по време на първото издание на Годишния конгрес на Дарик за хрумвания „ Стълбището ". По думите му България доста дълго време е пренебрегнала сферата на развойна активност и в този момент би трябвало да се влага интензивно.

Страната ни е доста мощна в осведомителните технологии, имаме обичаи и в автомобилния клъстър. „ Много ми се желае да успеем да развием биотехнологиите, храните и земеделието, които още веднъж се базират на наша традиция, само че те би трябвало да бъдат вкарани на доста по-високотехнологично равнище ", уточни Лорер.

По думите му българската енергийна система страда от съществени дефицити и осъществявани съществени нередности. Смяната на Борда на шефовете на „ Булгаргаз " е първа стъпка в борбата за една по-справедлива енергийна система въобще. Такава стъпка е и промяната в КЕВР, добави Лорер.

Правителството, в въпреки и късия си интервал на власт, реагира динамично съгласно обстановката и подхваща нужните ограничения, съобщи Лорер. Инфлацията у нас в огромната си част е привнесена, уточни министърът на нововъведенията и растежа. Държавният бюджет е с недостиг от 2,6% за 2022 година, в случай че се извадят КОВИД ограниченията, т.е. изцяло влиза в границите на Маастрихтските критерии. „ Бюджет 2022 година е бюджет на стопански напредък. Надяваме се той да е от 5%. В него има големи пера за пътища, 30% нарастване на финансовите разноски, планувани за общините, 90 милиона за пристанищна инфраструктура, 60 милиона за жп инфраструктура, т.е. той отразява нашата религия, че би трябвало да ес влага в България ", уточни Лорер.

Няма заплаха от неконтролируема инфлация, счита той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР