За Черноморския театър на военните действия са назрели очевидни промени.

...
За Черноморския театър на военните действия са назрели очевидни промени.
Коментари Харесай

Как да се пресекат новите терористични актове и провокации на Украйна в Черно море

За Черноморския спектакъл на военните дейности са назрели явни промени. Русия завладява самодейността, украинските пристанища се унищожават, стартира морска обсада на украинския бряг. При тези условия би трябвало да чакаме ответни дейности на Украйна в морето, в това число такива офанзиви, които бяха осъществени във вторник против патрулния транспортен съд " Сергей Котов ". Какви изненади могат да се чакат от киевския режим в Черноморския район и какво би трябвало да се направи, с цел да бъдат отблъснати?

Веднага след анулирането на зърнената договорка Русия нанесе масирани удари против украинските пристанища. Освен това Русия организира учения, по време на които отработи заличаване на надводна цел от Военновъздушни сили и ракетен катер, както и завладяване на транспортен съд без унищожаването му. ФСБ на Русия заяви, че на 22 юли са открити следи от експлозиви в трюма на задграничен транспортен съд, движещ се към Ростов на Дон.

Движението на кораби към черноморските пристанища на Украйна (с изключение на река Дунав) е съвсем изцяло спряно. Атаките против пристанищата на Дунав също ще понижат придвижването на кораби в тази посока. Блокадата на Украйна де факто стана действителност. Турция и Съединени американски щати отхвърлиха да защитят корабите, отиващи в украинските пристанища, макар всички апели на Зеленски.

Руското командване разгласи, че корабите, които се насочват към Украйна, ще се смятат за пренасящи оръжие. Реакцията на Украйна не закъсня. След Русия украинските управляващи оповестиха безусловно: „ от 21 юли 2023 година 00:00 часа киевско време всички кораби във водите на Черно море, които се насочват към пристанищата на Руската федерация или към краткотрайно окупираните пристанища на Украйна, могат да се смятат за рискови кораби, пренасящи военни товари ”. Освен това Украйна " забрани " корабоплаването в Керченския проток. Този безочлив ход демонстрира, че Украйна е подготвена да работи против корабоплаването до съветските пристанища.

Сега в Черно море има малко мъртвило, породено от обстоятелството, че страните поправят проектите си и се приготвят за борби. Освен това украинската страна може да е претърпяла загуби по време на удара по цеха за сглобяване на катери-камикадзе в Одеса. Но рано или късно те ще възстановят тези производства, в това няма нищо комплицирано. Освен това във Англия тече интензивно образование на нови бойни водолази за Военноморски сили на Украйна. Устието на Днепър и Буг се управлява от Украйна и в този момент имат предимство в речните сили на Днепър.

Предимството на Украйна е американското разузнаване от всевъзможен тип - от електронно до сателитно, в това число полети на дронове и разследващи самолети над Черно море. Те дават на украинската страна несравнима осведоменост за обстановката. Не е изключено Украйна към момента да разполага с противокорабни ракети или да провежда налет с бойни самолети против кораби на Черноморския флот или даже против търговски кораби.

Такава е обстановката сега на Черноморския спектакъл на военните дейности. Въз основа на това могат да се обособят заканите, пред които може да се изправи страната ни, в случай че украинските Военноморски сили решат да се засилват. И какви контрамерки би трябвало да се обмислят.

Заплахи и опасности

Първата и явна накърнимост на Русия са комерсиалните кораби под съветски байрак, които плават в Черно море. Украйна към този момент сподели, че е способна да провежда офанзиви даже против военни кораби благодарение на безпилотни лодки, цялостни с експлозиви и ръководени отдалечено.

Друго нещо е, че тези офанзиви бяха най-вече несполучливи. Опитът за офанзива на патрулния транспортен съд на Военноморски сили " Сергей Котов " сутринта на 25 юли приключи с крах - плаващите дронове бяха унищожени, корабът не пострада. Въпреки това нито един търговски транспортен съд не може да се отбрани от тях. На борда няма оръжия, а скоростта е доста по-малка от тази на военен и даже от патрулен транспортен съд.

Ако украинският флот реши да нападна търговски кораби или фериботи, работещи на пресичането на Крим, тогава възможностите за сполучлива офанзива са доста високи. Още първите потопени кораби ще доведат до фактическа морска обсада на черноморското крайбрежие на Русия, защото корабособствениците ще спрат да ги изпращат в нашите пристанища.

Струва си да се провежда самодейно наблюдаване на западната част на Черно море, с цел да се предотврати проникването на камикадзета покрай комерсиалните кораби. За задачата Русия разполага с военноморска авиация, в това число противолодъчен аероплан Ил-38Н с комплекса " Новела ", който включва радарна станция, способна да открива лодка на доста огромно разстояние. Има хеликоптери, има катери и безпилотни летателни апарати. Има доста сили и средства и на тяхна основа е допустимо да се сътвори ефикасна отбрана. Но няма 100% гаранция.

Морски ЧВК?

Затова си коства да се обмисли още една стъпка - основаването на " морски " ЧВК, профилирани в отбраната на търговски кораби, с оръжие и няколко спомагателни кораба. Отряди от такива структури могат да се качат на борда на търговски транспортен съд в съветско пристанище, да слагат на него картечници и други средства за отбрана. Такива отряди биха могли да съпровождат съветските търговски кораби в Черно море.

Подобна мярка ще разреши да има застраховка при положение на пробив на безпилотни катери през защитата на съветския флот. Може да се наемат дами, пенсионирани военни, лица с лимитирана военна работа и чужденци.

Военноморските сили ще би трябвало да подсигуряват две неща. Първо, най-строг надзор върху водната повърхност. Второ, готовността за отбиване на офанзива от брега.

Военноморските сили на Украйна може да се опитат да нападат нашите кораби с противокорабни крилати ракети от брега. За страдание в Черноморския флот съвсем няма кораби, които механически да са в положение да отхвърлен ракетна офанзива. Можете да опитат да употребяват за задачата двете фрегати от план 11356 " Адмирал Макаров " и " Адмирал Есен ", както и неотдавна пуснатия в употреба дребен ракетен транспортен съд от план 22800 " Циклон ". Заедно тези три кораба могат да отхвърлен ракетна или въздушна офанзива.

В противоположен случай ще би трябвало да се разчита на контрола на акваторията от въздуха и прихващането на катерите от хеликоптери, както и на високоскоростни лодки като “Раптор ”, които са прекомерно дребни за потребление на противокорабни ракети на тях. Такава защита няма да бъде изцяло непроницаема, което изисква съществуването на въоръжена защита на корабите.

Как да опазим моста

Отделно е належащо да се вземат поради рисковете Украйна да нападна Кримския мост и фериботите, работещи на прелеза. Рискът от нова офанзива е доста висок и съветските въоръжени сили, Националната армия и ФСБ ще би трябвало да създадат всичко належащо, с цел да предотвратят повтаряне на случилото се.

Ако приказваме за офанзива против фериботи, тогава има три характерни нюанса. Първо, Украйна може да употребява терористични способи и да се опита да вкара кола с експлозиви в кораба.

Вторият проблем е самото естество на пресичането. Фериботите се движат по график и се товарят в авансово несъмнено време на авансово избрани места. Украйна разполага с крилати ракети “Сторм Шадоу ” и “Скалп ” и ударни дронове, които може да доближат до кейовете, употребявани от фериботи. Атака може да се извърши когато и да е.

Друг тип опасност е опцията Украйна да употребява търговски кораби за офанзиви и саботажи. На подобен транспортен съд може да бъде вкарана диверсионна група на моторници. Такъв транспортен съд може да бъде претрупан с експлозиви и да бъде взривен някъде.

От съветските правоприлагащи органи се изисква най-високо равнище на професионализъм и най-важното - междуведомствена съгласуваност, с цел да не се случи това. Има закани, които се отстраняват единствено със взаимните старания на правоприлагащите органи. Хипотетичното потребление от Украйна на търговски кораби, отиващи в съветски пристанища, с цел да нападат съветска територия, е точно подобен случай.

Друг сюжет на провокация, към който Украйна може да прибегне, е да извършат офанзива на търговски транспортен съд, която да припишат на руснаците. Скандалът с потъването на граждански транспортен съд, даже в случай че всички бяха предизвестени за недопустимостта на навигацията в избран регион, може да докара до преразглеждане на позициите на други страни и началото на ескортирането на някои кораби, отиващи в украинските пристанища, от кораби на НАТО.

Какво да вършим с нарушителите, които безочливо влизат в украинските пристанище? Да се откри надзор над него със специфични елементи от хеликоптери. За такива абордажи би трябвало да се предизвестява по едно и също време с началото им в медиите, тъй че новината да има време да се популяризира по света. Трябва да се подчертае по всевъзможен метод, че не са употребявани ракетни оръжия. Тук в интерес на Русия ще бъде наличието на подготвени специфични сили и фактът, че хеликоптерите с тях могат да потеглят от летищата в Крим.

Като опция, човек може да разположи един или два патрулни кораба в югозападното Черно море, където украинските ракети не могат да доближат, и да издигне хеликоптери с екипи за преодоляването им оттова. Именно на такова място край Босфора се намира нападнатият на 25 юли „ Сергей Котов “. В този случай са нужни два кораба, с цел да се обезпечи съществуването на нужния брой хеликоптери.

От изключително значение е готовността за завладяване на противников кораби заради обстоятелството, че някои от тях се употребяват за изстрелване на плаващи дронове. Би било доста хубаво да се завземе подобен транспортен съд и хората, които ръководят тези лодки. Това ще разреши да се научат доста значими неща за украинските морски интервенции и производството на катери-камикадзе.

Освен това е желателно да има отряд от тактически единици, способни да употребяват противокорабни крилати ракети, подготвени за неотложно нахлуване в морето. В изискванията на Черноморския флот, когато огромните съдове са заети да прикриват главните сили от ракетни офанзиви от брега, такива единици, явно, би трябвало да бъдат ракетните катери. Тази група е нужна при положение на неочаквана интервенция на трети страни в спора.

Война във въздуха

Всички нагоре се отнасяха до дейности в морето и крайбрежието. Но не би трябвало да забравяме, че Украйна към момента има бойна авиация. А това значи, че цялата разказана нагоре активност, първо, би трябвало да бъде покрита от изтребители, и второ, да бъде съпроводена от заличаване на украинската авиация.

Парализата на украинската авиация и предотвратяването на нейните интервенции над морето са извънредно нужни за триумфа на описаните нагоре интервенции. А за това, на собствен ред, изтребителната авиация би трябвало да взе участие в патрулирането във въздуха.

В случай на интервенция на флота на трета страна е належащо да има подготвеност неотложно да се употребяват всички налични военноморски щурмови самолети, в това число от Балтика, и хеликоптери Ка-52К, които имат добър ударен капацитет.

Като цяло си коства да запомните думите на Чърчил: „ В морето има две линии на отбрана. Едната минава през вражеските бази, втората през вашите лични бази. На първия стадий от СВО съветският флот имаше самодейността и принуди врага да се отбранява. Зърнената договорка по явни аргументи докара до редица ограничавания върху дейностите на съветския флот. Сега договорката завърши. И в случай че към момента не можем да принудим врага да се отбранява по продължение на брега, тогава е изцяло допустимо да създадем морето рисково за него и по-малко рисково за нас.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР