За Бюджет 2024, доколко реалистичен и изпълним е проектът на

...
За Бюджет 2024, доколко реалистичен и изпълним е проектът на
Коментари Харесай

Зайкова за бюджет 2024: Такова чудо в България никога не е имало! Ние сами трябва да се спасяваме

За Бюджет 2024, до каква степен реален и осъществим е планът на Министерство на финансите Tribune.bg беседва с икономиста Мика Зайкова, някогашен народен представител от Има Такъв Народ.
Ето и цялото изявление без редакторска интервенция:
Г-жо Зайкова, до каква степен реален и осъществим е препоръчаният от финансовото ведомство Бюджет 2024?!
Този бюджет е цялостна измислица. Извинявам се за грубия израз, само че нито приходите са правилни, а разноските просто няма да се случат, тъй като другояче ще би трябвало да задлъжнеем не с 9, а с 14 млрд.лв.
Финансовият министър дава обещание на всички всичко!?
Аз разбирам, че той желае да обещае на всички ярко бъдеще, обаче, той не можа да си събере приходите за 2023 година, които са с 4-5 млрд.лв. по-малко. 2 млрд.лв. има дупка в бюджета сега.
Да, теглихме следващ заем?
А сега има по-малко от 2 месеца до края на годината. Няма по какъв начин да ги събере тези пари, а за идната година финансовият министър е възнамерявал 41 милиарда доходи, от които няма да се случат минимум 5 милиарда.
Какво прави тогава финансист №1?
Догодина идва ротацията и в действителност той си взима шапката и си отпътува. Никой няма да го държи финансов министър, само че той оставя сътрудниците от ГЕРБ в „ небрано лозе ”. Предполагам, че господин Борисов и останалите няма да се съгласят на сходно нещо.
Предлага се да се покачат имотните налози?
Да не приказваме за безумията с данъчната система. Финансовият министър желае да изпълни бюджета с налози от рушвети или от „ донос-бонус ”, или от наказания за касови бележки. Просто тези ограничения няма да донесат пари и второ никой не ги възприема. Такова знамение в България в никакъв случай не е имало. Ще ви дам за образец следното безумство – финансовият министър споделя на жителите, че в случай че не получат касова записка, могат да си вземат стоката и да не заплащат, само че извън ги чакат данъчните и питат за касовата записка, а като нямаш, те глобяват с 10 лева Не зная този човек има ли разбиране от финанси! Ако всяка година взимаме по 9-10 млрд, ще вдигнем отговорностите си до небето. България няма да може да изплува от задължения.
В същото време светът влиза в рецесия.
Да, освен еврозоната. Щом светът влиза в криза, от кое място ще вземеш тези доходи.
Наши предприятия се оплакват, че главният ни сътрудник Германия не купува от нас или не в такива размери, както преди.
Най-лошото е това, че преди Г-7 вървеше надолу, а Китай – нагоре и имаше баланс, в този момент не е по този начин. Освен това БРИКС няма да ни избавя. Ние сами би трябвало да се спасяваме. На всичко от горната страна, от едната страна война и от другата страна – война, която заплашва да стане международна. Вече Франция, Германия, Италия, Белгия са в криза.
А светът е разграничен на две.
Не единствено, тъй като съществени първични материали, които ни трябват, са отвъд. Ние не можем даже да произвеждаме компътри, тъй като редките метали са в другия лагер, в БРИКС. Ние не можем да търгуваме свободно. Например, Саудитска Арабия е понижила дневния си рандеман на петрол с 1 млн. барела. От друга страна Съединени американски щати подписаха контракт с Венецуела, само че тази страна не може да замести Риад. И на цялата тази неразбория нашият финансов министър е написал бюджет, сякаш земята цъфти и връзва. Този бюджет би трябвало да се върне и да се преработи.
Имате предивд и данъчната политика?
Промяната на данъчната оценка и повишението на налог здания е черешката на тортата. Искам да припомня на властимащите, че в градовете, където е съсредоточена по-голямата част от популацията, 3/4 от жилищата са панелки и те съвсем се разпадат. Вместо да понижат налога, с цел да съумеят хората да си санират блоковете, те усилват налога най-малко с 35%.
Знаете ли, главният приток на пари в бюджета би трябвало да пристигна от директни налози, а при нас е тъкмо противоположното – притокът идва от косвени налози. Това е по този начин, тъй като имаме 10% плосък налог, а не е като в другите страни, които имат напредничав налог.
Нещата не са добре у нас, откъдето и да ги погледнеш. Такава неразбория не съм виждала даже при Жан Виденов. Тогава беше жива покруса, само че в този момент е покруса на квадрат.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР