За безвъзмездно ползване и управление на Община Асеновград от държавата

...
За безвъзмездно ползване и управление на Община Асеновград от държавата
Коментари Харесай

Пещерата Добростански бисер скоро ще посреща посетители

За безплатно прилагане и ръководство на Община Асеновград от страната бе предоставена пещера „ Добростански бисер “ и прилежащите й постройка и съоръжение. Обектът се намира край Асеновград, а употребата му следва да се реализира с изключително внимание. Пещерата е с извънредно значимо районно и национално значение за археологията, биологичното многообразие, културно-историческото завещание, науката и туризма. Туристи там ще се позволяват за интервал от шест месеца. Няма да работи целогодишно, а единствено през летния интервал, защото в нея гнездят прилепи. Освен това, през зимата в региона натрупва щедро количество сняг и не може да се доближи до обекта. Посещенията ще се организират единствено на групи.
В „ Добростански бисер “ няма да се състоят концерти и тържества или други всеобщи мероприятия, предизвикващи мощен звук. Тепърва следва създаването на способ за стопанисване, от страна на Общинско дружество „ Туризъм “ към Община Асеновград. Обмисля се въвеждането на друг тип такси. За самостоятелни визити на възрастни входът ще е 5 лв.. За проведени групи, като избраният най-много е от 10 индивида, таксата ще е в размер на 4 лв.. Деца, пенсионери и учащи ще заплащат по 3 лв., с цел да прегледат пещерата.
Въвежда се и „ Семейна такса “ за родители с деца, която ще е в размер на 10 лв.. Толкова ще коства и беседата, която ще продължава към 40 минути. Пещерата се намира наоколо до хижа „ Марциганица “ в добростанския регион, както подсказва и името й. Транспорт, обезпечен за туристи, ще бъде единствено до хижата. От там се върви пешком към 2-3 километра. „ Добростански бисер “ е дребна, като зала, само че извънредно богата на фигури. Природата е изваяла разнообразни естествени скулптори, които „ си играят “ с въображението на туристите.
„ Пещерата е наситена с естествени дадености. Социализирана е и съвсем пригодена за прилагане. Все още не е конкретизирано какво в допълнение ще бъде нужно за доизграждане. Може би, ще се създадат само указателни и осведомителни табели. Трябва да се закупи и касов уред. Планира се да бъде сложено видеонаблюдение. “, сподели за Actualno.com шефът на Оперативна програма „ Туризъм “ Димитър Кирков.
Засега не е избран размер на финансовите средства, нужни за задачата, само че се смята, че към 5 000 лв. ще са задоволителни за оправянето с тези задания. Очаква се първата група гости да стъпи в пещерата през месец май 2018 година и новопридобитият туристически обект да донесе атрактивни доходи на Община Асеновград. Тепърва следва обектът да бъде въведен в номенклатурата на услугите на Оперативна програма „ Туризъм “. Преди това, процедурата би трябвало да премине през публично разискване, както и да бъде гласувано от Общински съвет-Асеновград на някое от идващите съвещания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР