За 30 години, включително в последните 12, не бяха положени

...
За 30 години, включително в последните 12, не бяха положени
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Енергийната мафия богатее за сметка на домакинствата и фирмите

За 30 години, в това число в последните 12, не бяха положени никакви старания за реформиране на бранш енергетика. Енергийната мафия богатее за сметка на семействата и компаниите. Фонд " Сигурност на електроенергийната система " разрешава цената на тока да не бъде пипана до юли 2022 година, твърди лидерът на листата на " Демократична България " в Бургас Ивайло Мирчев.

- Кой е отговорен за енергийната рецесия? И по какъв начин ще се оправим с нея, господин Мирчев?

България е в перманентната енергийна рецесия. За 30 години, в това число в последните 12, не бяха положени никакви старания за реформиране на бранш енергетика. Той наподобява по безусловно същия метод, по който го завари Бойко Борисов при започване на ръководството си. Единствената разлика е, че основни съставни елементи на енергийната ни система излязоха от строя - базата в Кочериново, да вземем за пример.

Не беше стартирано преструктурирането на " Мариците ". Разговорите със притежателите на Топлоелектрическа централа " Марица изток " 1 и 3, така наречен американски централи, не доведоха до безусловно нищо потребно за българската енергетика. В " Топлофикация - София " не бяха построени когенерации. Най-елементарното нещо е покрай огромния потребител да се изградят огромни индустриални мощности за електрическа енергия, само че това не беше направено. Бяха заровени 3 милиарда лева в АЕЦ " Белене " и на практика всичките тези средства, които можеха да бъдат употребявани за промяна на българската енергетика, отидоха в стартирани и незавършени планове и за корупционни практики.

Ще дам един доста ослепителен образец: по този начин нареченото ЕСО - държавния Електроенергиен Системен Оператор, за който малко хора са чували, за малко повече от 2 години е похарчил 750 млн. лв.. Никой не знае защо са ги похарчили. Това е единствено един от многото образци за нищоправенето и корупцията в енергетиката.

По-лошата вест е че компликациите в системата предстоят. След тези 12 години безвремие, ние сме с най-нисък % газификация на производството на електрическа енергия. За сметка на това имаме голям % въглищни централи, обстановка, сходна на тази в Полша.

От тази позиция през идващите години ще бъдат нужни големи вложения за модернизацията на бранша. Бяха изсипани милиарди - 3 милиарда лева за 1 година за " Турски поток " - един изцяло непотребен за България план. За сметка на това 12 години не можем да създадем гръцката връзка, която ще ни донесе действителна диверсификация, на ниска цена газ, опция за потребление на полутечен газ от други страни. Не беше направена румънската връзка, само че беше направена връзката със Сърбия, също изцяло безсмислена. Виждате защо приказвам - за умишлени дейности за обезпечаването на Руския поток.

Всички са наясно, че сега, в който бъдат построени тези връзки, политиката и комерсиалните договаряния с Русия на практика стават извънредно лесни за България.

За сметка на това ние към момента нямаме естествена опция. Беше направено всичко допустимо гръцката връзка да се забави оптимално. До такава степен, че тя беше проектирана да мине по дъното на язовир " Студен бунар ". Когато си на сушата, а не в морето, да минеш през язовир - международната процедура не познава различен подобен парадокс! И това забави плана с две години. Ето по този начин работи енергийната мафия.

- Вероятно това се отразява и на директните консуматори?

- Точно по този начин, тази енергийна мафия доста държи приходите в енергетиката да се усилват за сметка на семействата и компаниите. Най-яркият образец - сега, доста специалисти споделят, че цената неизбежно би трябвало да се вдигне. Всъщност във фонд " Сигурност на електроенергийната система " има задоволително пари, които могат да компенсират контролирания пазар.

Казано по различен метод, вместо да се подвига цената на тока от 1 януари, тя не би трябвало да бъде пипана до юли 2022 година До тогава упованията са цените да се възстановяват и изобщо да не се постанова да бъде пипана цената на тока или да се усили в рамките единствено на 2-3 %. Обаче се пробват да ни сервират повдигане на цената на тока с 20-30% от януари, все едно тези пари във Фонда не съществуват. Това обслужва само енергийната мафия. В нея са хора от най-различни партии, обединени от общия бизнес интерес.

 Снимка: Facebook

- Ще търсите ли поддръжка от други партии за тези си хрумвания?

- Ние призоваваме към този момент втора седмица да бъдем подкрепени. Странно е, че служебното държавно управление мълчи по тематиката. Енергийният министър се е трансформирал в прислужник на ползите на модела ГЕРБ - Движение за права и свободи и за жалост резултатът от неговата активност към този момент половин година е не промяна на енергетиката, а опазване на статуквото.

- Как да се компенсира нарастването на енергийните цени за бизнеса и по какъв начин за семействата?

- Първоначално държавното управление беше планувало 50 лева на мегаватчас помощ за бизнеса. Ние предложихме малко по-различна скица и най-малко удвояване на помощта за мегаватчас. Правителството се съобрази с това и сега помощта за бизнеса е съответна. За дребните и междинни предприятия обаче има и една специфичност във връзка с търговците, с които те са длъжни да подписват контракти за доставка на електрическа енергия. Нашето предложение за предпазена цена ги пази до края на ценовия интервал - юни 2022 година

Относно семействата, единственото решение е опазване на цените на електрическата сила до юли, като в това време се плануват обезщетения и предпазени цени за бизнеса. Важен приоритет за " Демократична България " е в есенно-зимния сезон да защитим всички семейства, управлявайки в публичен интерес финансовите запаси в системата на енергетиката. Считаме, че насъбраният финансов запас е повече от задоволителен за опазване на актуалните цени на контролирания пазар. Икономическата конюнктура е задоволително турбулентна, с цел да би трябвало в допълнение и цената на тока да я взривява.

По отношение цената на природния газ има едно незаконно събитие, за което сме поискали оставката на шефа на " Булгаргаз " Николай Павлов. България има контрактувани 1 милиарда куб. м. газ със Азербайджан, от които сега са влезнали едвам 16%.

Основният проблем е, че връзката до Петрич може да поеме 3-4 млн. кубика дневно, само че в случай че бяхме мислили в отбрана на националния интерес, щяхме да стартираме да внасяме газ от Азербайджан още при започване на годината и досега щяхме да внесем цялото контрактувано количество. Разликата в цената голяма - $800 за 1000 куб. м. е цената на съветския газ, против $153 за азербайджанския.

- Каква е позицията на " Демократична България " - в поддръжка построяването на 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", или на АЕЦ " Белене ", или срещу двата плана?

- Едно от най-грешните схващания е, че в случай че България има нова нуклеарна мощ, това ще реши всички наши проблеми в енергетиката. Твърдението е погрешно, първо, тъй като даже през днешния ден да стартираме да строим нова нуклеарна централа, тя ще бъде подготвена през 2031 година, когато пазарът на електрическа енергия ще бъде доста по-различен от днешния.

Преди 10 години ВЕИ-тата и фотоволтаиците имаха потребност от големи дотации, с цел да оцелеят стопански. Днес всичко е по друг метод - фотоволтаиците са извънредно стопански преференциални. Те не се нуждаят от дотация и даже български енергоразпределителни предприятия могат да смогнат да свързват такива в системите си.

Бъдещето на енергетиката е в т.нар " умни мрежи ". Концепцията за огромния град е не да залагаме на една огромна мощна електроцентрала като " Белене ", а на голям брой дребни енергоизточници в границите на обитаемото място. Това е доста по-ефективно. Загубите от транспорт на сила са по-малки и методът е много по-смислен. Вече атомни електроцентрали не се построяват. Ако въпреки всичко се строят, то е в страни със характерни потребности. Но на никое място не са частна самодейност.

Няма атомна електроцентрала, която да се построява от частни вложители и повода е, че инвестицията е доста огромна и рискова. За да построим АЕЦ " Белене ", ще би трябвало да отделим 25 милиарда лв.. Това е близо една пета от брутния външен дълг на България. Т.е. ние би трябвало да заделим 25 милиарда поради 2000 мегавата от 2 реактора, които ще проработят през 2031 година, когато няма да знаем каква ще е цената на тока и дали това ще е преференциално на страната. Заради силата от възобновими източници след 10 години пазарът на ток толкоз ще е изменен, че сходни огромни енергийни мощности ще станат непотребни за електросистемата на всяка страна.

Освен всичко друго, няма никакви индикации за нужда от спомагателни мощности. Дори почетният ръководител на Движение за права и свободи доктор Доган си поставя газови турбини в Топлоелектрическа централа " Варна ", очевидно с цел да подкрепи електроенергийната система на страната (смее се). Същото прави и господин Ковачки - всичките му въглищни централи минават на газ.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР