За 2023 г. с плащанията, които предстоят през декември, земеделските

...
За 2023 г. с плащанията, които предстоят през декември, земеделските
Коментари Харесай

Няма да има продажба на земя от Държавния поземлен фонд, уверява Кирил Вътев

За 2023 година с заплащанията, които предстоят през декември, земеделските стопани в България ще получат малко над 3 милиарда лв. обща сума - за всички, за всичко.

Това съобщи пред БНР министърът на земеделието Кирил Вътев и акцентира, че концентрацията върху дотациите, отклонява вниманието от пазара.

" Най-важното нещо, което би трябвало да се случи в българското земеделие, е висока продуктивност, с цел да сме конкурентни на пазара ", акцентира той.

Той дефинира като огромна неточност на протестиращите фермери това, че " те не преглеждат какво са получили като сума за годината, а преглеждат всяка ставка сама за себе си и тя им наподобява дребна ".

Министър Вътев показа данни, съгласно които броят на земеделските стопани в отглеждането на животни, които са подкрепени, в страната е подсилен:

" Освен това и броят на закланите животни за 2022-ра е по-голям от броя на закланите през 2023 година ".

По думите му " главната рекламация " на протестиращите животновъди е да се наруши европейският правилник за " помощта по Украйна " (компенсации поради войната в Украйна - б.р.), по който има рамка:

" Тази рамка значи еднократна помощ до 250 хиляди евро, със ставки на глава и на стопанство. За разлика от Европа, в България имаме големи стопанства - като хектари. Там нормално са дребни и са кооперирани, по тази причина у нас мъчно става кооперирането, тъй като са огромни. Една част от тях - да ги закръглим на 90 - още през 2022-ра година са достигнали тавана от 250 хиляди евро, позволен като държавна помощ. Това не са европейски пари, това са пари от държавния бюджет на България. Недоволни са, че за 2023-та година не са получили нищо, само че те са ги получили незабавно - още в самото начало ".

Кирил Вътев съобщи изрично, че продажба на земя от Държавния аграрен фонд няма да има.

" Получих питане по имейл от заместник-министъра на финансите Георги Клисурски. Запитването беше какво бои се случило, в случай че се продаде земя от Държавния аграрен фонд на еди-каква си стойност. Ние сметнахме, че при цените, на които би могла да се продаде тази земя, прави 700 хиляди декара. Тези 700 хиляди дка от години насам се отдават посредством търг под аренда и носят годишно 90 млн. лв. на Министерството на земеделието. Ако тази земя се продаде, за по-малко от 4 години сумата 340 млн. лв. ще е по-малка от полученото от аренда, т.е. не е рентабилно и не е преференциално да бъде продадена. Ние сме написали икономическа аргументация, че сме срещу да бъде продадена земя. Емоционалната, чисто политическата аргументация - не мисля, че ще срещнете министър на земеделието, който ще се съгласи да се продава земя от Държавния аграрен фонд ", изясни земеделският министър.

Министърът изясни, че сумата от 340 млн. лв. за 2025 година, която съответствува със цената на земята, е в рубрика " Други доходи ", а такива доходи могат да се създадат от доста неща - примерно от въвеждащия се в този момент патентен налог за диворастящи гъби и трюфели:

" Смятам, че от това ще се събере солидна сума. Ще се възобнови и дезинфекцията на " Капитан Андреево ". Има от кое място да се събират други доходи и то не за сметка на земеделските стопани, а посредством въвеждане на регулация ", уточни още той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР