Държавата плаща 10 млн. лв. на частната фирма Евролаб и

...
Държавата плаща 10 млн. лв. на частната фирма Евролаб и
Коментари Харесай

Държавата купува лабораторията на "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Държавата заплаща 10 млн. лева на частната компания " Евролаб " и получава лабораторията, в която над 10 години частната компания контролираше влизащите у нас храни през граничния пункт " Капитан Андреево ". Това заяви земеделският министър в оставка Кирил Вътев пред производители и преработватели на плодове и зеленчуци.

Това, съгласно Вътев, е добра договорка, защото, при едностранно преустановяване на контракта от страна на страната, неустойките ще бъдат надалеч по-високи.

" След доста съществени старания и юридическа преписка, БАБХ реализира нещо, което считам, че е огромен триумф. Срещу 10 млн. лева съществуващата лаборатория на " Капитан Андреево ", в която работеше " Евролаб 2011 ", ще премине в ръцете на страната и никой там повече, с изключение на страната, няма да управлява плодове, зеленчуци и храни за човешка консумация ", сподели министър Вътев.

За съпоставяне, той уточни, че при допустимо едностранно преустановяване от страна на БАБХ следва да се заплатят неустойки в доста по-голям размер и да се водят дълги правосъдни процеси.

Лицензът на частната лаборатория се трансферира на Агенцията по храните и по този начин контролния потенциал на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " става подобен, че там няма да има никакви опашки от камиони. С извънсъдебно съглашение се цели да се понижи дължимият размер на компенсацията на 10 000 000 лева, а всички усъвършенствания в постройката, осъществени от компанията, както и цялото лабораторно съоръжение и машини да останат в благосъстоятелност на Агенцията по храните. Със същото съглашение се трансферира и акредитацията на лабораторията.

Таксите за проучванията ще влизат напълно в държавния бюджет, безапелационен е министър Вътев. По този метод ще бъде прекъсната опцията сдружението да търси, в това число по правосъден ред, неведнъж по-големи неустойки, компенсации за вреди и пропуснати изгоди, каквито се дължат, според експертизата на вещото лице.

И не на последно място, ще бъде спестено време, належащо за правосъдните процеси и дължимите по тях обилни разноски.

Така на " Капитан Андреево " към този момент ще работят две лаборатории за инспекция на плодове и зеленчуци и това, съгласно самостоятелна оценка, е по-изгоден вид за страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР