За 140 хиляди евро човек може да си купи в

...
За 140 хиляди евро човек може да си купи в
Коментари Харесай

Измиращите села на Източна Германия

За 140 хиляди евро човек може да си купи в Берлин най-вече едностаен апартамент, и то в случай че извади шанс. Но единствено на 100 километра южно от немската столица за същите тези пари човек може да си купи цяло село, написа в свои материал Deutsche Welle.

Новината, че селцето Алвине в провинция Бранденбург, в което живеят 15 души, е било купено на търг с наддаване за въпросната сума, за следващ път потвърждава мъчителното разединение в немското общество: до момента в който наемите в огромните градове порастват толкоз мощно, че има все по-малко жилищна повърхност по джоба на елементарните хора, селските региони не престават да се обезлюдяват. Това важи най-много за източните немски провинции от някогашната Германска демократична република.

По данни на Федералната статистическа работа, през 2015 година в източните провинции, като се изключи Берлин, са живеели общо 12,5 милиона души - с 2,3 милиона по-малко, в сравнение с при Обединението на Германия през 1990 година. А специалистите чакат, че към 2030 година популацията на тези провинции ще спадне до 11 милиона души.

По-големите градове като Лайпциг, Дрезден, Магдебург или Ерфурт, не престават да притеглят хора. Но дребните обитаеми места непрекъснато губят население. Алвине, да вземем за пример, беше останал без нито един магазин, а районният рейс даже не спираше в селото.

Живописни, само че безлюдни места

Процесът на обезлюдяване на Алвине стартира малко след Обединението на Германия - когато е закрита локалната фабрика за брикети. Достатъчно е единствено да хвърлим един взор на запустелите здания и безлюдните улици на селото, с цел да ни стане ясно за какво нищо към този момент не може да задържи хората в него. Но и други обитаеми места в провинцията, които наподобяват много по-атрактивни за живеене от Алвине, също са в крах.

Живописното градче Адорф да вземем за пример, което се намира в провинция Саксония на границата с Чехия, в миналото е било известно с производството на музикални принадлежности. За последните 15 години селището е изгубило повече от 20 % от популацията си. Във Витщок-Досе, градче, което има хубав древен център и се намира сред Бранденбург и Предна Померания през 2004 са живеели 18 хиляди души, а през днешния ден – единствено 15 хиляди.

Малките общини, които непрекъснато се обезкървяват, са в извънредно сложна обстановка. Някои усъвършенствания и редките инфраструктурни планове, като да вземем за пример възобновяване на исторически здания, не съумяват да спрат паническото бягство на жителите от дребните села и градове.

Неоправдани разноски

С оглед на обезлюдяването на цели региони, специалистът от Института за стопански проучвания в град Хале Райнт Гроп споделя, че страната ще би трябвало да се откаже да развива инфраструктурата в някои едва обитаеми региони.

"Вярно е, че общините би трябвало да мислят за настоящите потребности. Но построяването на едно шосе лишава двайсетина години, а в случай че и след 10 години никой не се върне, с цел да го употребява, построяването му се обезсмисля изцяло ", споделя специалистът.

На казуса с неразумното харчене на публични средства обръща внимание и професорът по стопанска система и обществена администрация от университета в Карлсруе Бертолд Вигер. Той дава предполагаем образец с две дребни прилежащи обитаеми места, които има плувни басейни, работещи на загуба. Местните управления обаче ще са принудени да наливат пари в поддръжката им, макар че популацията непрекъснато понижава. "И по този начин общините наливат пари на неверно място ", споделя професорът.

Притегателната мощ на града

В немската конституция е записано, че всички жители имат право на "еднакви условия за живеене ". А двете огромни партии - консерваторите на канцлерката Меркел и социалдемократите на Шулц - не са склонни да позволен, че някои по-малки обитаеми места в Източна Германия ще стартират да изчезват от картата. И двете партии са присъединили в стратегиите си ограничения за подкрепяне на дребните обитаеми места в източните провинции, да вземем за пример за построяването на бърз интернет.

В същото време през идната година е планувано да се отстрани налог "солидарност ", постъпленията от който бяха предопределени за развиването на Източна Германия. Според специалистите, политиката има лимитирани благоприятни условия да направи нещо за прекъсване на обезлюдяването на дребните обитаеми места в провинцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР