За 10-ти юбилеен път това лято от гр. Сливен ще

...
За 10-ти юбилеен път това лято от гр. Сливен ще
Коментари Харесай

Предстои 10-то издание на похода По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

За 10-ти юбилеен път това лято от гр. Сливен ще потеглят родолюбци, с цел да преминат по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, това стана ясно от срещата сред регионалния шеф инж. Маринчо Христов и основоположника на тази концепция, сливенският стихотворец и държавник Христо Батинков.



Каузата на така наречен поход- поклонение е да се уважи паметта освен на двамата воеводи, само че и на всички техни съратници починали в борбите за свободата на Отечеството.

В ранното утро на 16-ти юли, от площад „ Хаджи Димитър “ в Сливен, ще тръгне група от хора с проведен превоз, като първата им спирка за поднасяне на венци и цветя ще бъде на брега на Дунава, край село Вардим, където през лятото на 1868 год. четниците навлизат от Румъния в България.

На 16 и 17 юли участниците в похода ще посетят местата, през които са минали въстаниците, измежду които е и местността Дълги дол край Вишоград, където четата за повторно се сблъсква с турска потеря, вследствие на което губи 30 души от своя състав.

Тридневният поход ще продължи с отдаване на респект пред мемориал-паметника на връх Бузлуджа, където съгласно учените е и лобното място на Хаджи Димитър.

Финалът на събитието ще бъде подложен в местността Агликина поляна, известна като събирателен пункт на хайдутите.

Както всяка година, по този начин и тази, уредникът на тридневното поклонение се надява на огромен интерес от страна на граждани-родолюбци. Възрастовата група на участвалите в предходни години е била от 5 до над 80-години.

Областният шеф пое ангажимент Областна администрация Сливен да поддържа популяризирането на тази демонстрация, като се надява тази година в нея да се включат рекорден брой участници.

В тази тенденция Христо Батинков показа, че в предни издания на похода присъединяване са взимали посетители от Нидерландия, Полша, Австрия, Грузия, Съединени американски щати и даже Турция, което е знак, че събитието има и огромен публичен отзив и дава убеденост, че мероприятието ще продължи да се организира и отсега нататък.

" Походът не би трябвало да стопира, тъй като той е нашият хаджилък, нашата всеобща задушница! ", добави в умозаключение уредникът му.

Записванията за присъединяване в похода ще стартират през месец май.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР