Юзу (Yuzu) е японски цитрусов плод с размерите на мандарина

...
Юзу (Yuzu) е японски цитрусов плод с размерите на мандарина
Коментари Харесай

Непознати цитрусови плодове: Юзу

Юзу (Yuzu) е японски цитрусов плод с размерите на мандарина и много кисел усет. Юзу е най-популярният от всички цитрусови плодове в Япония.

Yuzu стана известен в кулинарната сцена на Съединени американски щати при започване на 2000-та година и до ден сегашен макар редкия му и безценен тип, този плод към момента може да се откри в менютата на заведенията за хранене под формата на сосове, коктейли и десерти. Както е казусът с множеството цитрусови плодове, произходът на юзу е Китай.

Плодът е въведен в Япония по време на династията Тан, когато той е бил употребен в освежаваща вана, за медицински цели, както и за набор от кулинарни използва.

С усет и кръстоска сред лимон, мандарина и грейпфрут през последните години е признат и в западната кухня, където той се употребява за ароматизиране на всичко - от бира и дъвки до оцет и коктейли.

Юзу е необятно публикуван в азиатските магазини за хранителни артикули и се чака скоро да се намира по рафтовете в нашите супермаркети и профилирани магазини за плодове и зеленчуци.

Съдържа три пъти повече витамин С от един лимон, доста антиоксиданти и е извънредно потребен. Обявен е за суперхрана поради своите здравословни качества и съдържащото се в кората му противовъзпалително средство - лимонов.

 Плод Юзу

Като се има поради дребната му известност, сокът може да се откри в профилираните азиатски магазини, както и онлайн. Плодът също така може да се откри и в доста комфортни форми.

В прахообразно положение юзу е с изострен и сладостен усет, който го прави доста подобаващ за десерти, а изсушените му корички се употребяват за ароматизиране на разнообразни ястия - зеленчуци, риба и паста. В онлайн магазините се среща бутилиран във тип на сок или под формата на паста.

Юзу пастата е мощно осолена, съдържа чили и е с прелестен лют усет. Тя обичайната добавка към суши, също може да се прибавя на паста, юфка или супи.

Юзу прахуляк - въпреки и единствено сурогат на плода, този прахуляк ловко се употребява за подправяне на всевъзможни ястия и десерти.

Юзу оцет - ферментирал юзу сок, употребява се за маринати и салатни сосове.

Юзу сок - извлечен от плодовете на юзу, бутилиран е допустим сурогат в множеството предписания, които изискват използването на плода.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР