Юрий Гагарин - съветският национален герой, превърнал се в първия

...
Юрий Гагарин - съветският национален герой, превърнал се в първия
Коментари Харесай

50 г. по-късно смъртта на Юрий Гагарин остава мистерия

Юрий Гагарин - руският народен воин, трансформирал се в първия човек в историята на човечеството, който лети в Космоса, почина при самолетна злополука преди 50 година , само че детайлностите към гибелта му остават забулени в тайнственост , осведоми Агенция Франс Прес.

На 27 март 1968 година в 10,18 часа Гагарин се приготвя за изпитателен полет с МиГ-15 на летище " Чкаловски " до Москва , си спомня сътрудника му Владимир Аксьонов.

" Юрий и аз се консултирахме със същите лекари и чухме същата метеорологична прогноза, моят полет беше заплануван един час след неговия ", описа 84-годишният пред организацията.

Но в последна сметка полетът на Аксьонов е анулиран. В 10,30 часа, когато се връща в базата си, Гагарин и вторият водач Владимир Серьогин не дават отговор на позвъняванията.

В 14,50 часа екипаж на хеликоптер открива остатъци от самолета на 65 километра от летището. Тялото на Гагарин е намерено на идващия ден. Тогава той е на 34 година

74-годишният Сергей Кравчински си спомня момента, когато е научил за гибелта на Гагарин . Тогава е бил млад галактически инженер и сега на новината е завършил клас по гимнастика.

" Ние чухме зов в коридора: " Хора, Гагарин е мъртъв ", описа той и добави: " Беше потрес, всички дами плачеха ".

За първи път в руската история е разгласен ден на народен печал за жител на страната, който не е водач на Съюз на съветските социалистически републики.

Инженери знаели, че Гагарин е упражнявал с МиГ и че е имал проблеми с кацането. Когато чули заключенията на проверяващата комисия, те останали комплицирани.

Според формалната версия екипажът на самолета е трябвало да направи неочаквана маневра поради " смяна на обстановката във въздуха " , което е довело до злополуката.

" Докладът на формалната комисия, който е от 29 тома, не е оповестен в никакъв случай ", съобщи Александър Глушко, историк, който изследва руската галактическа промишленост.

След гибелта на Гагарин в Съюз на съветските социалистически републики се появяват разнообразни клюки и тайни теории, в това число, че е погубен от Кремъл, бил е пийнал по време на полета и че е похитен от извънземни.

През 2011 година Русия означи 50 година от историческия полет на Гагарин през 1961 година Тогава Кремъл разкри нова информация за гибелта му. В разкритите документи се отбелязва, че " една от евентуалните аргументи " за злополуката е внезапна маневра за отбягване на метеорологичен балон , след което Гагарин и Серьогин изгубили надзор над самолета.

" Една от евентуалните аргументи. Тази дефиниция не значи нищо. Нито един от документите в 29-те тома от следствието не е оповестен изцяло ", посочи Глушко.

Той има вяра, че потайността към гибелта на Гагарин е, с цел да се прикрият " пропуските в организацията и действието на руския галактически бранш " - знак на мощта на Съюз на съветските социалистически републики.

Слуховете са доста и не престават да се популяризират и до през днешния ден поради липса на истината, добави той.

Родителите ми постоянно споделяха, че Гагарин е починал, тъй като е пиел, разяснява Александър Володко, служител на реда в сибирския град Новокузнецк.

Той сподели пред Агенция Франс Прес, че би желал " истината най-сетне да бъде разкрита ". Володко персонално има вяра във версията на именития космонавт Алексей Леонов - реализира първото излизане в открития Космос.

Според Леонов, член на проверяващата комисия през 1968 година, аероплан " Сухой " е минал на разстояние по-малко от 20 метра от самолета на Гагарин . Това е довело до завъртане на изтребителя и катастрофирането му.

През юни 2017 година 83-годишният Леонов удостовери версията: " Видях разкрит документ от следствието, който удостоверява това ". Леонов има вяра, че комисията е покрила истината, с цел да отбрани водача на самолета " Сухой ", чието име той отхвърли да разкрие, само че го разказа като " много прочут " и в този момент е " остарял и болен ".

" Това повече не е загадка: става въпрос за немарливост и нарушение на разпоредбите за авиация ", посочи Леонов.

Но до момента в който формалните документи от следствието не бъдат разкрити, съгласно Глушко, " това изказване е просто догадка ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР