Юрий Барсуков, Коммерсантъ Вече над 15 години властите на ЕС

...
Юрий Барсуков, Коммерсантъ Вече над 15 години властите на ЕС
Коментари Харесай

Юрий Барсуков, Коммерсантъ: Тръбите ще се режат постепенно

Юрий Барсуков, " Коммерсантъ "

Вече над 15 години управляващите на Европейски Съюз мислят по какъв начин да се отърсят от зависимостта си от съветския газ. Европейските политици отваряха дума за това след всяка газова рецесия, обвързвана с връзките сред Русия и Украйна или просто с повишаването на пазара - през 2006, 2009, 2012 и 2014 година Но щом единствено стихваха шумните слова, европейският бизнес тръгваше да прави оценка цената на предстоящ отвод от съветския газ и резултатът от изчисленията бе напълно еднопосочен.

Струва ми се, че обстановката през днешния ден е друга и Европейски Съюз, който без друго счита в околните десетилетия да спре потреблението на въглеводороди, ще стъпи на този път, преставайки да купува съветски енергийни запаси. Ако приказваме за газа, тъкмо в този момент Европа физически не може да направи толкоз внезапна крачка.

Но Англия и Испания предложиха към този момент да се наложат квоти за доставките от Русия - съгласно мен става дума за намаляващи от година на година квоти за всяка страна от Европейски Съюз, така че след известно време, примерно осем-десет години, покупките да бъдат сведени до най-малък размер или напряко до нула. Това решение би било напълно в унисон с метода на Европейски Съюз към своя енергиен пазар, който - няма по какъв начин да не признаем - претърпя през последните 15 години радикални промени (към положително или неприятно, зависи от гледната точка).

Сигурен съм, че дълготрайна политика в този дух е допустима и е действително да реализира триумф. Световните запаси от газ и нефт са огромни. По-специално Съединени американски щати, които към този момент добиват близо 1 трилион кубични метра годишно и са най-големият газов пазар в света, очевидно са водени от блян да доставят на Европа личната си суровина.

За да заместят напълно " Газпром " на европейския пазар, Съединени американски щати би трябвало да покачат своя рандеман едвам с 10 %.

Стойността на отхвърли от съветски горива естествено ще е огромна за Европа, само че този аспект към този момент не се взема под внимание.

Стига да погледнем единствено решението на " Бритиш петролиъм " да ликвидира своя дял в " Роснефт ", отписвайки активи за 25 милиарда $ - по стопански последствия за английската компания тази стъпка е сравнима може би единствено с повредата в Мексиканския залив през 2010 година

За съветския горивно-енергиен комплекс и изключително за " Газпром " поредното затваряне на европейския пазар може да стане извънредно мъчно предизвикателство. Безспорно " Газпром " може за упоменатите 10 години да построи нови газопроводи към Китай и мощности за полутечен природен газ в размер, който да компенсира свиването на доставките за Европа. Това обаче извънредно ще ускори позицията на Китай - единствения огромен консуматор на тръбопроводен газ от Русия, с изключение на Европа, в договарянията за цената на тези доставки. А поради сегашните наказания строителството на фабрики за полутечен природен газ в Русия ще стане извънредно сложна задача - въпреки още да няма възбрана върху оборудването за такива планове, Западът може да затвори тази малка врата всеки миг.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР