Юнус Ефе е познавал само един лидер на страната си

...
Юнус Ефе е познавал само един лидер на страната си
Коментари Харесай

Гласуващите за първи път може да имат решаваща дума на изборите в Турция

Юнус Ефе е познавал единствено един водач на страната си - Реджеп Тайип Ердоган. Докато се готви да гласоподава за първи път на избори тази неделя, 22-годишният турски студент споделя, че е време за смяна.

Ефе е един от повече от 6 милиона души, които се чака да гласоподават за първи пътна изборите на 14 май. Те са почти 10% от електората и гласовете им може да се окажат сериозно значими при вземането на решение дали ръководството на Ердоган ще продължи трето десетилетие или ще пристигна краят му.

Ефе е бил малко дете, когато Ердоган пристигна на власт през 2003 година Сега споделя, че гласът му ще отиде за Кемал Кълъчдароглу от опозицията, който съгласно него ще укрепи върховенството на закона, човешките права и свободата на изложение - които съгласно критиците на властта са потърпевши при Ердоган.

" Определено съм угрижен за свободата на изложение. Всъщност изпитвам това всеки ден, само че не го осъзнаваме, тъй като свикнахме да живеем по този метод ", сподели Ефе, описвайки по какъв начин мисли най-малко два пъти, преди да хареса или показа изявления в обществените медии.

Human Rights Watch в отчет от 2022 година сподели, че хиляди хора са задържани и преследвани всяка година в Турция за изявления в обществените медии, упрекнати нормално в клюка, засегнатост на президента или разпространяване на терористична агитация. Анкара твърди, че нейните ограничения са нужни за битка с дезинформацията, популяризирана в медиите и интернет.

Ефе сподели, че е бил равнодушен във връзка с изборите и политиката " като доста младежи ", само че в този момент е разчувствуван да гласоподава и е притеглен от обещанията на Кълъчдароглу и неговата Републиканска национална партия (CHP), една от шестте, обединени против Ердоган.

" Мисля, че правата могат да бъдат възобновени и справедливостта може да бъде възобновена ", споделя Ефе, в диалог в центъра на Истанбул.

 Емре Йоргун
© Reuters

Емре Йоргун

Настроенията сочат предизвикването, пред което са изправени Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването с ислямистки корени, до момента в който се пробват да съберат поддръжка за президентските и парламентарните избори, като известността им е наранена от рецесията с разноските за живот и шеметната инфлация.

Усещайки най-хубавия си късмет до момента да смъкват Ердоган, съперниците му дават обещание да извърнат доста от главните му политики, в това число унищожаване на всемогъщото президентство, обсъждано от критиците като знак на устрема му да упражнява все по-голям надзор.
Ердоган хвали младежите в акцията си, като в същото време ги подлага на критика, че не са оценили развиването на стопанската система на Турция по негово време, връщайки се в речите си към по-трудни времена преди Партията на справедливостта и развиването да пристигна на власт преди две десетилетия

Ердоган, който оглави икономическия взрив през първите си няколко години на власт, обичайно получава поддръжка от консервативните гласоподаватели в Турция в анадолските ислямски центрове на Турция. Проучване, извършено от Konda предходната година, сподели, че 57% от гласувалите за първи път се разказват като съвременни, 32% се разказват като обичайни консерватори, а останалите се разказват като религиозни консерватори.

Емре Йоргун, 22-годишен чиновник в отдела за осведомителни технологии на текстилна компания в Истанбул, споделя, че би дал своя вот за Ердоган, тъй като не счита, че опозицията може да ръководи Турция толкоз добре, колкото водач деец.

 Емре Йоргун
© Reuters

Емре Йоргун

" Разбира се, че желая настоящето ръководство да продължи. Искаме те да продължат с някои промени в някои чиновници и политики ", сподели Йоргун. Той добавя, че главните му проблеми са високите цени и опциите за работа.

Но дизайнер на тъкани, работеща в същата истанбулска компания, сподели, че би гласувала за Кълъчдароглу.

 Бериван
© Reuters

Бериван

Създателката на модели, която даде дребното си името Бериван, споделя, че е била принудена да се откаже от фантазията си да стане юрист заради финансови ограничавания. Критикувайки положението на просветителната система и стопанската система, тя споделя, че в днешна Турзия човек би трябвало да има потребност от другари на точните места, с цел да реализира нещо.

" Вярвам, че младежта има опция да промени нещата. Мисля, че доста младежи мислят по същия метод. Образованието и стопанската система са в доста неприятно положение ", споделя Бериван, говорейки от шивашкия завод на компанията.

" Тази обстановка може да бъде изменена от индивида, на който младежта избере да се довери ", сподели Бериван. " Имаме единствено един избор като претендент и би трябвало да му се доверим.

 Бериван
© Reuters

Бериван

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР