ЮНЕСКО официално предложи районът около Охридското езеро в Северна Македония

...
ЮНЕСКО официално предложи районът около Охридското езеро в Северна Македония
Коментари Харесай

ЮНЕСКО предлага Охридското езеро да влезе в списъка на застрашеното наследство

ЮНЕСКО публично предложи регионът към Охридското езеро в Северна Македония и в Албания да бъде включен в листата на наследството в риск, заяви албанският информативен уебсайт Екзит.

В момента в листата има 53 обекта. Ако бъде включено в него, Охридското езеро ще бъде четвъртият заплашен обект на европейския континент. Останалите три са историческият център на Виена, пристанището на Ливърпул и средновековните монументи в Косово.

ЮНЕСКО дефинира Охридското езеро като " превъзходен естествен феномен " и леговище за огромен брой ендемични представители на флората и фауната. Някои от тях датират от Терциера, т.е. отпреди 66 милиона години.

Край езерото е и един от най-старите славянски манастири, повече от 800 византийски икони от 11 - 14 век и разнообразни остатъци от праисторически селища. Църквата на полуостров Лин датира от средата на 6 век.

Районът обаче е в риск от много време насам. През януари ЮНЕСКО разгласи остарелия град на Охрид за заплашен след 18 месеца предизвестия. Според организацията Северна Македония е направила незадоволително за решение на разнообразни проблеми, до момента в който в същото време са се появили и нови закани.

Сред рисковите фактори са безотговорно строителство, липса на ограничения против противозаконното строителство и разрушаването на природата и екосистемата. Към листата ЮНЕСКО добавя и неналичието на схващане на локалните поданици и на управляващите за потребността от запазване на наследството и естествените дадености на региона.

ЮНЕСКО също така желае от Северна Македония и Албания да се координират между тях за подсилване на правната отбрана на зоната. Това включва решение на проблемите с отпадните води, въвеждане на мораториум върху крайбрежните и градските строителни планове, основаване на указател на противозаконните градежи и разрушение на тези от тях, които заплашват предпазената зона.

Предложението за включване на Охридското езеро в листата на наследството в риск ще бъде прегледано на съвещанието на Комитета по международното завещание в Китай сред 16 и 31 юли.

Комитетът ще прегледа и обстановката в албанския град Гирокастер, който също е в листата на ЮНЕСКО за международното завещание. Там построяването на паркинг и нов път заплашват остарелия град.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР