Юна Като e студентка трети курс в един от най-добрите

...
Юна Като e студентка трети курс в един от най-добрите
Коментари Харесай

Умните момичета не се омъжват: Как това клише може да разбие икономиката

Юна Като e студентка трети курс в един от най-хубавите японски университети по инженерни науки.

Мечтае за кариера в региона на научните проучвания, само че се притеснява, че в случай че има деца, триумфите и приносът й в региона ще са краткотрайни.

Момичето споделя, че фамилията й е опитвало да я отклони от науката, технологиите, инженерството и математиката, смятайки, че дамите в тези области са прекомерно заети с работа и мъчно могат да си намерят брачен партньор.

" Баба ми и майка ми постоянно ми споделят, че мога да се развъртвам и в  други специалности, които не са свързани с науката, в случай че желая да основа семейство и да имам деца ", споделя тя пред Reuters.

Юна е съумяла да стигне дотук, само че доста начинаещи инженери от нежния пол избират различен път поради обществената стигма, което основава проблеми за Япония.

Само в региона на осведомителните технологии до 2030 година страната ще изпитва дефицит от 790 000 служащи и това значително се дължи на извънредно незадоволителното посланичество на дамите.

Експертите предизвестяват, че резултатът е спад в нововъведенията, продуктивността и конкурентоспособността на страната, която през предишния век се трансформира в третата по величина стопанска система в света с помощта на тези преимущества.

" Този метод към дамите е разсипничество и загуба за нацията ", безапелационна е Инуо Ли, китайски учител с докторска степен по молекулярна биология, чийто облик е употребен за кукла Барби като женски модел за подражателство в региона на STEM. " Ако няма равновесие сред половете, технологиите ще имат обилни пропуски и дефекти ", добавя майката на три деца.

Япония е на последно място измежду богатите страни по индикатор за дял на дамите в науката и софтуерния бранш, като единствено 16% от студентките в университетите се занимават с инженерство, произвеждане и строителство, а на всеки седем души се пада по една жена академик.

Това е по този начин, макар че съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз японските девойки са на второ място в света по математика и на трето по естествени науки, отбелязва Reuters.

По отношение на цялостното тъждество сред половете, тази година Япония спадна до рекордно ниско равнище.


Графика: Reuters

Страната обаче си слага цел да понижи разликата.

За академичната година, започваща през 2024 година, към дузина университети - в това число Технологичният институт в Токио, където следва Като, ще се вслушат в апела на държавното управление да вкарат квота за студентки в региона на STEM, присъединявайки се към други, които започнаха тази година.

Това е сериозен поврат за страната, в която следствие през 2018 година откри, че медицински лицей съзнателно е понижио резултатите от входящите проби на дамите, с цел да имат превес в приема на мъже. Служителите на колежа считат, че дамите са по-склонни да се откажат от работа, откакто имат деца и по този начин ще пропилеят образованието си.

С цел да промени настройките, преди няколко месеца държавното управление сътвори видеоклип, в който споделя на преподавателите по какъв начин " несъзнателните предубеждения " възпират девойките да се занимават с кариера в STEM.

В един от сюжетите артист, играещ преподавател, прави комплимент на ученичка за това, че " е добра по математика, макар че е момиче ", като я кара да усеща, че е ненормално да бъде жена математик. В различен случай майка обезкуражава щерка си да се занимава с инженерство, защото " в тази област доминират мъже ".

В съдействие с частния бранш държавното Бюро за тъждество сред половете ще организира през лятото над 100 семинара и събития в региона на STEM, ориентирани най-вече към ученичките - да вземем за пример образование от инженерите на спортни коли на Mazda, добавя Reuters.

Все повече образователни заведения и компании, измежду които Mitsubishi Heavy Industries и Toyota, оферират стипендии на студентки в региона на STEM, с цел да привлекат гении.

" Недостигът на дами инженери е безусловно изкуствен, като се има поради, че дамите съставляват половината от обществото ", съобщи служителят по човешките запаси на Mitsubishi Heavy Минору Таниура. " Ако съставът на инженерите не съответствува с този на популацията, ще изостанем в способността си да предлагаме това, което клиентите търсят. ", добавя още той.

Panasonic също вижда изгоди от женската позиция, като съобщи, че нейният старши инженер Кьоко Ида може да се свърже с дамите, интервюирани за създаването на машината за самун на компанията, чиито консуматори са най-вече дами.

Джун-ичи Имура, заместник-директор на института, в който учи Като, съобщи, че неналичието на многообразие към този момент дава своя резултат.

" Разнообразието е източник на нововъведения, а като се замислим дали през последните десетилетия сме виждали същински нововъведения в нашето учебно заведение или в Япония, това не наподобява добре. Гледайки напред към 2050 година, всички ние би трябвало да помислим какво би трябвало да се направи в този момент ", безапелационен е заместник-директорът.

Може би мнението му значи, че Като ще има късмет да сбъдне фантазията си за изследователска кариера и ще може да сътвори семейство, макар интелекта и качествата, които има.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР