Юлияна КАРААТАНАСОВАМюзикълът Красавицата и Звяра по музика на Алън Менкен,

...
Юлияна КАРААТАНАСОВАМюзикълът Красавицата и Звяра по музика на Алън Менкен,
Коментари Харесай

Красавицата и Звяра събра възторжена детска публика

Юлияна КАРААТАНАСОВА
Мюзикълът " Красавицата и Звяра " по музика на Алън Менкен, текст Хауърд Ашман и Тим Райс, либрето Линда Уулвъртън събра оптимално допустимия брой фенове на сцената на " Опера в Летния спектакъл " на 14 август във Варна. Заглавието бе сложено за първи път у нас през 2022 година във връзка 75-годишния празник на Държавната опера във Варна.
Нетърпелива детска аудитория неведнъж подканяше с овации артистите преди началото на спектакъла в очакване на обичаните герои, познати от екранизацията на режисьора Бил Кондън с присъединяване на Ема Уотсън и Дан Стивън. Този музикален филм реализира най-голяма облага през 2017 година и е отличен с четири номинации на 23-тите Награди на критиците и две на 71-вата гала за Наградите на Британската академия, както и номинации за " Оскар " за най-хубав дизайн на продукция, дизайн на костюми на 90-ата гала на премиите " Оскар ". Още през 1991 година едноименният анимационен филм на " Уолт Дисни " печели " Оскар ". Основан на френска класическа приказка, мюзикълът " Красавицата и Звяра " е разгласен на Бродуей за един от най-хубавите мюзикъли на всички времена.
Жанрът на филмовата музика през предишния век се наложи значително и с помощта на анимираните мюзикъли с приказки на " Дисни ", посредством които детската публика се срещна с типичен музикални шедьоври и с музика, особено основана за филмите. Творбата на Алън Менкен е напълно структурирана в духа на класическия мюзикъл с съобразителна и богата оркестровка. Обединена от лайтмотиви, характеризиращи героите, композицията изключва опцията публиката да се " изгуби ", като основава единение на драматургичното развиване и слага съществени провокации пред изпълнителите - артисти и музиканти. 
В постановката на Варненската опера още първата всеобща сцена, отдадена на " Странната Бел ", въвлече публиката в шеметното движение на спектакъла с добре квалифицираните хор и балет и въодушевление на лудешко развлечение. Виктория Василенко, в ролята на Красавицата, извърши красивата ария " Home " с въодушевление на блян и горест. Младата певица има чист и прелестен сопранов тембър, добра вокална техника и доста капацитет за развиване, имайки поради обстоятелството, че към момента е студентка в Нов български университет в класа на Вики Алмазиду. Повече храброст в разрастване на динамичния капацитет на гласа й, изключително в кулминационните точки, би съдействала за по-ярка меродавност в създаване на облика на положително, начетено момиче и любяща щерка, чиято храброст и подготвеност да рискува я довеждат до сбъдване на фантазиите. > Добрата работа на диригента Страцимир Павлов пролича изключително мощно в ансамблите на " омагьосаните предмети " в замъка като " Human Аgain " (Отново човек), както и в " Be our guest " (Бъди наш гост) - специфичната вечеря за Бел, като сцената с ансамбъла припомня парижко кабаре с балет, който танцува кан-кан. Хореографката Анна Пампулова вкарва за първи път в мюзикъл танц на палци в балните подиуми първоначално и в края на спектакъла, което е нетипично за мюзикъл, само че изцяло в стилистиката на приказната тематика. Почти във всяка сцена участва танцът, даже в музикалните изпъления на основните герои. Изградена е обособена движенческа партитура на всеки обаян предмет. Това са героите Люмиер - Калоян Лулчев, Когсуърт - Даниел Добрев, Бабет - Моника Иванова, Госпожа Потс - Яница Маслинкова, Чип - Флория Сотиров, Мадам Гранд Буш - Розалия Желязкова, всички те с впечатляващи вокални и актьорски изяви. Неслучайно детската аудитория реагира възторжено във всяка сцена, изпълнена с комизъм и майсторска актьорска игра.  > Драматичният артист Михаил Сървански, в облика на Звяра, е гласът, който озвучава на български този персонаж за игралния филм на " Дисни ", утвърден преди пет години персонално от управлението на " Дисни ". Това оказва помощ на Сървански да построи облика в елементи, да пресъздаде неговия темперамент и промяна посредством силата на любовта. Признанието на Бел " Обичам те " скапва магията и звярът се трансформира още веднъж в човек.
Динамичната постановка на Петко Бонев, театралният дизайн и прелестните приказни костюми на Ася Стоименова, сполучливият 3D mapping на Лора Руневска, преводът на Лилия Бонева и напъните на оперни, трагични, куклени и балетни актьори, с присъединяване на Варненската детско-юношеска опера, са основали хубав театър, който възпитава децата да имат вяра в положителното и да не стопират да мечтаят. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР