Юлия КУЛИНСКАПомните ли култовата реплика от филма Опасен чар роднина,

...
Юлия КУЛИНСКАПомните ли култовата реплика от филма Опасен чар роднина,
Коментари Харесай

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

Юлия КУЛИНСКА
Помните ли паметната имитация от кино лентата " Опасен сексапил " " родственик, полицай, родственик, полицай... "? Тя към този момент е с римейк " служител, жител, служител, служител... ". Парадоксално звучи, само че е безспорен факт, тъй като популацията понижава, а държавните чиновници у нас се усилват.
Моментната фотография на броя им в държавната  администрация е 143 815. За съвсем 7 години администрацията се е нараснала с над 8%. Още по-интересна е съпоставката с броя на популацията. През 2022 година на 100 хиляди души се падат по 2230 служители или с близо 20% или 363 броя повече по отношение на 2016 година. Напук на гръмките обещания, че администрацията ще понижава и че най-сетне у нас ще бъде въведено електронно ръководство, чиновниците зад гишетата и бюрата в институциите, се множат като гъби след дъжд.
Вярно е, че и политическата рецесия е плодородна почва    > размножаването на чиновническата порода  > За една година са сложени върхове в броя на новоназначени чиновници, хиляди хора са разместени поради структурни промени, осъществени са безпринципни уволнения и голословни нараствания на на заплати. Цели браншове са били блокирани, а обособени структури - окончателно изпразнени от наличие.
Най-атрактивни и търсени са били свободните позиции в другите министерства и в Министерския съвет, които се считат и за най-престижни. Миналата година в състезания за тях са взели участие над 26 300 души, съвсем с 1000 повече повече по отношение на 2021 година Най-слаб пък е ползата към държавните комисии и структури като културния институт към министъра на външните работи, института по защита, центъра за развиване на човешките запаси и други, където едвам няколко десетки са кандидатствалите за свободни места в тях.
Смущаващата картинка на положението на чиновничеството през 2022 година лъсва при прочита на обичайния годишен отчет.
В него се показва, че служебните кабинети на президента Румен Радев са кадрували мощно. Миналата година отбелязва > безспорен връх по брой новоназначени служители  > За 12 месеца броят на постъпилите на работа служители в централната администрация е подсилен. Назначени са 4484 души на позиции в министерства, организации, други държавни органи против 2206 назначения в централната администрация през 2021 година В министерствата и в администрацията на Министерски съвет 2195 души след състезания са заели топли местенца при при 620 за 2021 година По-малко са новоназначенията в териториалните администрации - 1126 души при 1032 преди година.> Качеството на работата на служителите обаче е напълно друга тематика. От отчета излиза наяве да вземем за пример, че работата на близо 70 000 от тях е минала през оценка на качеството. Резултатите - едвам в 706 случая е сложена оценка " осъществяването не дава отговор изцяло на условията ", а оценките " недопустимо осъществяване " са едвам 48. Всички останали " изцяло дават отговор " или " надвишават условията ", а към 12% от всички даже имат " извънредно осъществяване ". Бизнесът и хората, които обаче употребяват услугите на администрацията, евентуално могат да дадат напълно други оценки.  
Наред с новите лица по министерства и организации, доста хора са били размествани поради административна промяна и основаване на нови министерства и структури- 1318 души при 18 за 2021 година
Задължителните образования не се ползват, което е нарушаване на закона. През 2022 година под 10% от висшите чиновници на администрация са минали наложителното годишно образование. Обученията са обхванали и под половината от новопостъпилите чиновници и от тези на управителна служба. Любопитен проблем е, че според Закона за държавния чиновник, в случай че чиновникът е минал образования с дълготрайност над 20 дни, той се задължава да работи в съответната администрация най-малко една година. Над 42% от обучилите се обаче са напуснали в границите на този период и> нито един от тях не е възстановил средствата > за образование. 
Все още е налице наклонността компютрите от висок клас да са съсредоточени в централната администрация без значение от обстоятелството, че главният снабдител на административни услуги са общинските администрации. Въпреки повишението на опциите за електронните услуги, спрямо 2021 година броят на предоставените електронни услуги понижава с близо 20%, а потенциалът на споделените запаси на е-управлението към момента не се употребява интензивно от административните органи. Проучване демонстрира, че при започване на 2023 година близо всеки втори интервюиран или 46% показва, че не търси информация и не употребява електронни административни услуги. Основните аргументи да не се употребяват електронните услуги на администрацията са липса на доверие на електронните услуги/предпочитам директен контакт - 24,1%). На второ място е изказванието, че не е належащо да се употребява интернет, с цел да се получа информация - 23,5% и на трето неналичието на нужните компютърни умения - 19,4%.
Винаги, когато чуя думата служител, се сещам за повестта " Шинел " на Гогол. Помните Акакий Акакиевич Башмачкин, нали?! Онзи малък служител, който има безусловно празен живот и не прави нищо друго, с изключение на на преписва непознати документи. Да, ориста на този човечец ни кара и да се смеем, и да плачем. Почти по този начин наподобява и положението на чиновническата система у нас-трагикомично...
Изводите обаче са, че държавната работа към момента има амплоа на по-често сигурна и тиха работа, въпреки и на някои места рискова по политически аргументи, която за мнозина може да бъде и сносно платена.    
Заплатите варират от 670 до 3400 лева
Много забавна и тъжна част от отчета, която се повтаря непроменяемо всяка година, са големите разлики в заплащането сред обособените групи служители. Така главната заплата на старши контрольор варира от 670 лева до 3020 лева, на старши специалист от 750 до 3219 лева, на старши счетоводител от 870 до 3425 лева, а при старши юрист - от 830 до 2900 лева. 
При такава огромна ножица въобще не може да се твърди, че има система за заслужено заплащане на труда. Вина за тези огромни разлики имат ръководителите на съответните структури, които не се възползвали от наличните благоприятни условия за повдигане на заплати и превъзмогване на диспропорции.         
Българска социалистическа партия: Държавната администрация не работи
Държавната администрация сега не работи поради чистките на президента Румен Радев настояват от Българска социалистическа партия. Според социалистите се основава чувството, че служебното държавно управление желае посредством промени на устройствените правилници на редица институции, да в профил неуместните чиновници, които са назначавани от постоянно държавно управление. 
По думите на депутата от " Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков по този метод се основават бъдещи пречки за следствие на корупционни практики. Спокойно може да стигнем до извода, че тези дейности преследват премахване на неуместни чиновници и бързо устройване на правилни на служебното държавно управление фрагменти, съобщи той.
Гьоков уточни, че са заменени устройствените правилници на над 20 администрации. Той дефинира като комичен претекста за смяна в разпоредбите на Агенцията по заетостта, че за интервала 2016-2023 година главният закон, с който тя действа е бил изменян и допълван 12 пъти и това налагало смяна в структурата й. Гьоков разясни, че от 2016 година досега са се сменили 7 държавни управления и никое от тях не е счело, че има потребност от промени.
Според социалистите се уволняват чиновници с над 20-годишен стаж, за които дори не е ясно дали са членове на политически партии, а на тяхно място са назначени хора, които си нямат хал хабер за това, за което са назначени.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР