Юлия КУЛИНСКАПарламентът най-после се сдоби с председател. С клизма и

...
Юлия КУЛИНСКАПарламентът най-после се сдоби с председател. С клизма и
Коментари Харесай

Опасният пъзел на парламентарната екзотика

Юлия КУЛИНСКА
Парламентът най-сетне се снабди с ръководител. С клизма и след 8-дневни родилни напъни. Каква е обаче цената на този компромис и дали с него не стартира противоположното преброяване за 49-ото Народно заседание...!? Да, това ще покаже единствено времето. Но от цялата далаверка сред ГЕРБ и ПП-ДБ светна истината, че революцията, която стартира преди 3 години, изяде децата си и безславно приключи с влизането на Бойко Борисов в Народното събрание като победител.
Въпреки шумно заявените позиви от главните политически играчи, че Народното събрание най-сетне би трябвало да проработи обикновено и да сформира кабинет, започнаха да се редят странни и рискови екзотични пъзели. До какви висоти е стигнала > фрапантната досетливост на политиците,  > с цел да сглобят парламентарно болшинство, към момента можем да гадаем. Но е несъмнено, че те са подготвени на всичко единствено и единствено да продължат да гребат с цялостни шепи от богатствата на властта...
Да, по този начин може да се контракти и конституционно болшинство, което надали е належащо. Всъщност, в случай че бъде образувано, то по всяка възможност ще се окаже исполин на глинени крайници и сякаш стабилната структура може да се строполи и да се стовари върху главите на нефелните си строители. И да ги води до Конституционния съд,  завличайки със себе си всичко вероятно сторено в Народното събрание или от държавното управление.
Всъщност водопадът от буламач е най-силен при ПП-ДБ. Дали от инфантилност, частичната непорочност и незнание от наличието им в политиката, те развихрят въображението си и 
ръсят безумни хрумвания в жанр етно-фентъзи.
 
Затова май неслучайно тъкмо от ПП-ДБ предложиха ротация на шефовете на Народното събрание. Така било в Брюксел, а ние нали сме европейци!? Странна и ексцентрична концепция, меко казано. Да, по принцип това може да се случи, тъй като според правилника на активността на Народно събрание оставка може да се подаде елементарно от ръководителя с нормално заявление, нали? Това значи, че депутатите могат да си гласоподават началник в този момент от ГЕРБ и след несъмнено време той да напусне поста си и на неговия стол да седне човек от ПП-ДБ. Това на пръв взор не опонира на Конституцията. Но сходни шменти шапки май значат, че партийните вождове хитро се пробват да преметнат сътрудниците си в Народното събрание и след шушу-мушу са си намигнали какъв да бъде мандатът на ръководителя на Народното събрание. И няма потребност да се досещаме, че  ангажимента за > ротация при неразбираем времеви небосвод > на този парламент, е най-малкото несериозно.
Защото съгласно Конституцията, в случай че няма ръководител на Народно събрание, то той не може да действа. И няма по какъв начин да бъдат връчени мандати, в случай че не са учредени парламентарните групи. Няма по какъв начин да има комисии, а без тях няма по какъв начин да се одобряват законите. А без да кове закони, Народното събрание става непотребен...
" По-важното от тази уйдурма е законодателната стратегия. Изборът на ръководител върви с ангажименти за законодателна стратегия. В тези оферти има положителни, нужни закони, част от които и ние поддържаме и обявихме като приоритет в декларацията си първия ден на Народното събрание. Разбира се, има и такива, които няма да подкрепим. Но въпросът ми е чия е тази стратегия? Част от тези закони са препоръчани от служебния кабинет, друга част са незавършени от кабинета на Кирил Петков, друга част са от предишния парламент, който започнахме и не довършихме. Кой застава зад тази законодателна стратегия - обединението на джентълмените ", разкри друга недомислица водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя попита сътрудниците си дали са пресметнали какъв брой милиарда ще коства тя. 
Нинова попита по какъв начин ГЕРБ и ПП-ДБ застават зад стратегия без да има гласуван бюджет. " Бюджетът на служебния кабинет  или на новото болшинство ще подкрепите? И по какъв начин тъкмо ще го извършите без държавно управление? И кого сега залъгвате - хората, че вършиме болшинство за някаква законодателна стратегия, само че няма да вършиме държавно управление? Как тази законодателна стратегия ще стане без бюджет? Вижте, това са приказки за наивници. Излезте и почтено и честно си кажете на хората - вършим коалиция, вършим ръководство ", прикани Нинова.
Тандемът " Бойко Борисов - Кирил Петков/Асен Василев " не си икономисаха безумните и ексцентрични хрумвания и за избор на държавно управление. > Служебният кабинет да продължи като като постоянен, > предложи водачът на ГЕРБ. На доктрина това може да се случи, само че на процедура е идиотско предложение. За да се осъществя концепцията на Борисов е нужно всеки един от служебните министри да се навие да даде персонално единодушие да бъде част от постоянен кабинет. Няма значение дали на ГЕРБ, на Политическа партия или на Демократична България. Но кой знае, може и това да стане...
Полетът на фантазията на Бойко Борисов доближи нови висоти с концепцията да и ротационен министър председател. И даде образец са Румъния, където има коалиция сред Национално-либералната и Социалдемократическата партия. Така било и в Израел, сопна се Борисов. Не знам какво е записано в техните конституции и какви са политически настройки там, само че у нас концепцията наподобява безумна.
 Демонстрираният негативизъм на останалите партии към договорката сред ГЕРБ и ПП-ДБ за ръководител на Народното събрание се оказа още един мотив на Бойко Борисов в поддръжка на тезата му, че единственото устойчиво държавно управление би било сред партията му и новата коалиция. С тази, с която взаимно щяха да се изчегъртват... " Виждате каква към момента ненавист сред другите партии. Това, което видях, е, че ПП-ДБ могат да си приказват единствено с нас ", изфука се Борисов.
 Цялата дандания, нервности и олелия при започване на 49-тия парламент надали могат да бъдат наречени воля за диалози и за реализиране на взаимни отстъпки. Но най-важното в изкуството на компромиса е да можеш да определиш рационалната граница, оттатък която се компрометират и най-хубавите планове. Най-трудно е > да се избегне имитацията на компромис  > или по-точно на желанието той да се реализира. Защото рано или късно истината лъсва... 
Разбира се, всички препоръчани екзотики могат да станат факт и изцяло или отчасти да се осъществят. Авторите и подражателите им обаче би трябвало съществено да се замислят какво ще вършат, в случай че това се сбъдне.  
Защото едно е да облечеш една концепция или предложение в красива дреха и да я изложиш за обмен. Но преди този момент да се случи, е хубаво да се пресметна цената, която се заплаща за присъединяване в сходна сделка. Убедена съм, че водачите на ПП-ДБ ще имат съществени проблеми да обяснят на гласоподавателите си съмнителното полягане с ГЕРБ. 
Ако Ото декор Бисмарк е споделил, че политиката е изкуство на вероятното, съгласно Бойко Борисов политиката е изкуство на забравянето. Защото той разчита на късата ни памет. И, за жалост, май ще се окаже прав.....>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР