Юлен спечели делото срещу държавата, която настояваше концесионерът да плати

...
Юлен спечели делото срещу държавата, която настояваше концесионерът да плати
Коментари Харесай

Съдът подкрепи Юлен, че не дължи на държавата още пари за ски концесията

" Юлен " завоюва делото против страната, която настояваше концесионерът да заплати спомагателни 5% върху таксата за прилагане на терените от парк " Пирин ", включени в ски зоната в зимния курорт Банско. На първите две инстанция концесионерът беше наказан, че с изключение на концесионната такса, дължи още 5% върху нея на Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС). Парите са начислени за 10 години обратно плюс лихвите за веселба. Върховният касационен съд обръща изцяло това решение и застъпва напълно тезата на " Юлен " – че тези пари не се дължат, тъй като се явяват тип налог, който не може да се заплаща на държавно дружество.

Екоминистерството твърдеше, че концесионерът дължи на ПУДООС 178 482.64 лева за интервала 2005-2013 година като в сумата влизат и неустойките, законната рента, както и Данък добавена стойност върху дължимото отчисление. По отминалост обаче сумата се стопи до 45 834 лева

Плащането от 5% от концесионното заплащане в тогавашния Национален фонд за запазване на околната среда, станал ПУДООС е записано в контракта сред " Юлен " и страната от 2001 година, настояват от екоминистерството. До 2005 година е имало гратисен интервал за заплащането. След това " Юлен " отхвърля да заплаща, като твърди, че сумата е включена в концесионната такса.

Преди висшия съд " Юлен " съумява да отбрани тезата си, че не дължи нищо отвън концесионната такса. Върховните магистрати одобряват тезата, че ПУДООС е дружество и независим участник в гражданския оборот, а има искания, че му се дължат нещо като налози или такси върху концесионен контракт. Такива обаче могат да събират единствено страната и общините.

По делото " Юлен " твърди, че няма по какъв начин да дължи пари на дружество, тъй като не получава нищо против тази сума, което е нелегално. Върховен касационен съд възприема изцяло това изказване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР