Южнокорейският президент Мун Дже-ин Южна Корея предложи на северната си

...
Южнокорейският президент Мун Дже-ин Южна Корея предложи на северната си
Коментари Харесай

Сеул предложи на Пхенян преговори на високо равнище


Южнокорейският президент Мун Дже-ин

Южна Корея предложи на северната си съседка договаряния на високо ниво на 9 януари, с цел да подобрят връзките си, оповестиха международните организации в понеделник.

Предложението бе отправено ден откакто севернокорейският водач Ким Чен-ун съобщи в новогодишното си послание, че е подготвен за разговор със Сеул и може да изпрати севернокорейска делегация на идните Зимни олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея, като част от напъните за понижаване на военното напрежение на Корейския полуостров.

Часове след речта на Ким, канцеларията на южнокорейския президент Мун Дже-ин приветства предлагането на Пхенян по метод, който може да ускори още повече напрежението със Съединени американски щати. Изявлението наблягаше на ролята на двете корейски страни в решаването на нуклеарната рецесия - обратно на метода на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, съгласно който не може да се стартират директни договаряния, преди да има признаци, че КНДР се отхвърля от нуклеарните и ракетни тествания, както и без единодушие, че крайната цел на всички договаряния е цялостно унищожаване на севернокорейските нуклеарни сили.

Днес южнокорейският министър на националното обединяване Чхо Мьон-кьон съобщи на конференция в Сеул, че страната му предлага представители на двете Кореи да се срещнат на 9 януари в граничното населено място Панминчжон, с цел да обсъдят присъединяване на Севера в Олимпийските игри, както и други въпроси от съвместен интерес за възстановяване на двустранните връзки.

Ким Чен-ун се пробва да раздели Съединени американски щати и Южна Корея

Новогодишното изказване на севернокорейския водач за всеобщо произвеждане на нуклеарни оръжия и междуконтинентални ракети през новата година крие хитра нова тактика за започване на директни договаряния с Южна Корея, с вярата да раздели Вашингтон и Сеул, които са съдружници от седем десетилетия. Може би Ким усещаше напрежението сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и южнокорейския му сътрудник Мун Дже-ин, когато прикани за незабавен разговор сред двете корейски страни преди откриването на зимните олимпийски игри в Южна Корея, планувано за идващия месец, разяснява вестник „ Ню Йорк таймс “.

Напрегнатите връзки сред съдружниците се утежняват от месеци. Президентът Мун е либерал, който желае икономическо и дипломатическо разкриване към Северна Корея (КНДР), до момента в който Тръмп работи настойчиво, с цел да притисне Пхенян с все по-тежки наказания. През последните месеци Мун вбеси американския президент и съветниците му и със заявката си, че има право на несъгласие над всевъзможни превантивни военни дейности на Съединени американски щати против севернокорейската нуклеарна стратегия, напомня изданието.

Досега Ким като цяло пренебрегваше Мун - представян от севернокорейски медии като безгръбначен прислужник на Съединени американски щати - само че внезапната смяна на тона и политиката към двустранни договаряния сред Северна Корея и южната й съседка демонстрират, че Ким вижда опция да задълбочи разделянето сред Сеул и Вашингтон. Пхенян залага на това, че Съединени американски щати няма да могат да окажат по-голям напън над КНДР, в случай че нямат единодушието на южнокорейските си съдружници.

Този гамбит може да проработи, продължава „ Ню Йорк таймс “. Ким може да е стимулиран ненапълно и от потребността от намаляване на интернационалните наказания, които са почнали да оказват въздействие, съгласно наличната информация.

Южнокорейският президент пък залага, че е доста по-малко евентуално КНДР да смути зимната олимпиада, в случай че в тях вземат участие севернокорейски състезатели. Освен това намекът на администрацията на Съединени американски щати за вероятен предпазен удар и разгорещените изказвания на Тръмп и Ким раздрусаха Южна Корея, която би се оказала на фронтовата линия на възможни военни дейности.

Големият въпрос е дали методът на Ким Чен-ун ще даде резултат. Поддръжниците на твърдата линия в Сеул и Вашингтон се притесняват, че вероятно понижаване на напрежението на Корейския полуостров може да докара до намаляване на използването на глобите. Мун се надява на пауза в нуклеарното опълчване по време на зимните олимпийски игри и счита да употребява инерцията за започване на договаряния с КНДР, в които по-късно може да се включат Съединени американски щати, Китай и Русия. Но тъкмо тук разделянето сред Южна Корея и Съединени американски щати може да се трансформира в бездна - тъй като това може да докара до опазване на едно статукво, което Тръмп към този момент разгласи за недопустимо, разяснява американският ежедневник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР