Южноамериканската среща на върха търси решения за спиране на обезлесяването на Амазонка

...
Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и други южноамерикански
Коментари Харесай

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и други южноамерикански лидери са изправени пред натиск да изложат смели решения за спасяване на увредената Амазонка, докато откриват среща на върха във вторник за най-голямата тропическа гора в света.

Бразилските официални лица обещаха да търсят амбициозна пътна карта за спиране на обезлесяването на двудневната среща на Организацията на Договора за сътрудничество в Амазонка в Белем, в устието на река Амазонка.

Това е първата среща на върха от 14 години насам групата от осем нации, създадена през 1995 г. от южноамериканските страни, които споделят басейна на Амазонка: Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела.

Дом на около 10 процента от биоразнообразието на Земята, 50 милиона души и стотици милиарди дървета, обширната Амазонка е жизненоважен поглътител на въглерод, намаляващ глобалното затопляне.

Но учените предупреждават, че обезлесяването я тласка опасно близо до „повратна точка“, отвъд която дърветата ще умрат и ще се освободят въглерод, вместо да го абсорбира, с катастрофални последици за климата.

Страните от региона са решени „да не позволят на Амазонка да достигне точка, от която няма връщане“, каза бразилският министър на околната среда Марина Силва на министерска среща преди срещата.< p>Бразилският външен министър Мауро Виейра каза, че срещата на върха ще изготви съвместна декларация, определяща "инструкции" за осемте държави за прилагане на "нови цели и нови задачи" за защита на тропическите гори от обезлесяване.

Работният проект "беше договорен през рекордно време – малко повече от месец“, каза той.

Бразилия, Колумбия: конкуриращи се приоритети

Обезлесяването се движи главно от отглеждането на едър рогат добитък, въпреки че се подхранва от мътна смесица от корупция, земя- грабеж и организирана престъпност, чиито пипала се простират до незаконния трафик на наркотици, оръжия, дървен материал и злато.

В Бразилия, най-големият износител на говеждо и соя в света и където се намират 60 процента от Амазонка, унищожението вече е унищожило около една пета от тропическите гори.

Екологичните групи оказват натиск върху всичките осем страни да приемат бразилската обещават да изкоренят незаконното обезлесяване до 2030 г., въпреки че служители на страната домакин посочиха, че тези преговори може да се нуждаят от повече време.

„Всяка държава има своя динамика. Ние не работим, като налагаме една гледна точка. Това е консенсусен, прогресивен процес, " каза Силва в понеделник.

Колумбийският президент Густаво Петро междувременно настоява други страни да се придържат към обещанието му да забранят всички нови петролни проучвания - чувствителна тема за богатата на петрол Венецуела, а също и Бразилия, чиято държавна петролна компания Petrobras , противоречиво се стреми да проучи нови офшорни блокове в устието на самата река Амазонка.

Силва приветства инициативите на двамата лидери.

Имаме двама президенти, които пристигат със сериозни ангажименти: президентът на Колумбия с нулев петрол и Лула с нулево обезлесяване“, каза тя.

Тест на Лула

Срещата на върха е ключов тест за ветерана левичар Лула, който преди това беше президент от 2003 до 2010 г. и се завърна на поста през януари, заричайки се, че „Бразилия е обратно" в борбата срещу изменението на климата след четири години нарастващи разрушения в Амазонка при неговия крайнодесен предшественик Жаир Болсонаро.

Бразилия заяви, че нейните цели за срещата включват създаването на международна полицейска работна сила за региона и научноизследователска група, създадена по модела на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC), консултативния съвет към преговорите на ООН за климата.

Срещата на върха е и нещо като генерална репетиция за преговорите за климата на ООН COP30, на които Белем също ще бъде домакин през 2025 г.

Срещата на върха „трябва да даде конкретни резултати, ако регионът сериозно иска да стане лидер в действията за климата“, каза базираната в САЩ активистка група Avaaz.

Местни групи – чиито защитени резервати са решаващи буфери срещу унищожението от световните гори, според експертите -- призова южноамериканските лидери да предприемат смели действия.

„Нашата борба не е само за коренното население, а за целия свят, така че бъдещите поколения да могат да оцелеят на тази планета“, каза Немо Гуикита, ръководител на конфедерацията на еквадорското коренно население CONFENIAE, пред AFP.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР